OK

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Více informací

Úvodní stránka » Zajímavosti o zdraví a výživě » 7 důležitých živin, které z rostlinných zdrojů nezískáte

7 důležitých živin, které z rostlinných zdrojů nezískáte

Člověk byl evolučně uzpůsoben konzumaci potravy rostlinného i živočišného původu, pokud jednu z těchto skupin vyřadíme ze svého jídelníčku, riskujeme tím nedostatek některých klíčových živin.
V tomto článku si představíme 7 důležitých látek, které se nacházejí pouze v živočišných zdrojích.

1. VITAMIN B12

B12 neboli kobalamin je ve vodě rozpustný vitamin, který se podílí na tvorbě červených krvinek, správném fungování nervové soustavy a mozku. Nachází se v rybách, mase, vejcích a mléčných výrobcích. Vegetariáni si jeho přísun mohou zajistit konzumací dvou posledně zmíněných, vegani nikoliv.
Mezi příznaky nedostatku B12 patří např. slabost, únava, poruchy funkcí mozku, neurologické poruchy, psychické poruchy a megaloblastická anémie.
Osoby, které živočišné potraviny nekonzumují, mohou vitamin B12 získat z potravinových doplňků a potravin, které o něj byly obohaceny (např. droždí, sojové výrobky). Malé množství B12 se nachází také v mořských řasách Nori a spirulině, zde se však jedná o tzv. pseudovitamin B12, který není tolik biologicky hodnotný.

2. KREATIN

Většina kreatinu je uložena ve svalech, ale významné množství nalezneme též v mozku. Získat jej můžeme z masa a ryb. Kreatin je zásobárnou energie pro svalové buňky, kterým dodává sílu a vytrvalost, zlepšuje odolnost při fyzické zátěži, pozitivní vliv má také na funkce mozku.

3. KARNOSIN

Karnosin je antioxidant, který je koncentrován ve svalech a mozku. Je složen ze dvou aminokyselin - histidinu a beta-alaninu, který se nachází v mase a rybách.
Karnosin je velmi důležitý pro správnou funkci svalů - snižuje svalovou únavu azlepšuje výkon.

4. VITAMIN D3

Vitamin D3 neboli cholekalciferol je základní živinou, která plní mnoho důležitých funkcí. V létě pro jeho načerpání stačí vystavit svou pokožku slunečnímu svitu, v zimě je třeba jej získávat z potravy. Nejlepšími zdroji cholekalciferolu jsou tučné ryby, žloutky a olej z tresčích jater. 
Nedostatek cholekalciferolu je spojován s úbytkem svalové hmoty, vyšším rizikem osteoporózy a rakoviny, onemocněním srdce, poruchami mozku a depresemi.

5. DHA

DHA neboli kyselina dokosahexaenová patří do skupiny omega-3 mastných kyselin. Příznivě ovlivňuje funkce mozku, zraku a srdce. Vyskytuje se v tučných rybách, rybím oleji a některých typech mořských řas. DHA může být v těle vyrobena také konverzí ALA omega-3 mastné kyseliny, nacházející se ve lněných semínkách, chia semínkách a vlašských ořeších. Tato konverze ale není příliš efektivní, s přibývajícím věkem navíc ubývá enzymu, který ALA na DHA přeměňuje,je proto výhodnější čerpat DHA z živočišných zdrojů.

6. HEMOVÉ ŽELEZO

Hemové železo se nachází pouze v mase, zejména v tom červeném. Vstřebává semnohem lépe než nehemové železo, které poskytují rostlinné zdroje. Vstřebávání nehemového železa navíc narušují antinutriční látky jako např. kyselina fytová, které jsou součástí rostlin. Z tohoto důvodu jsou vegetariáni a vegani více náchylní k chudokrevnosti než ti, kteří pravidelně konzumují maso.

Železo působí na mnoha místech v lidském organismu, nejvíce je ho obsaženo v hemoglobinu (červené krevní barvivo), který je součástí červených krvinek, zajišťujících přenos kyslíku z plic do ostatních tkání.

7. TAURIN

Taurin je sloučeninou síry a nachází se v tělesných tkáních vč. mozku, srdce a ledvin. Hraje roli ve správné funkci srdce a svalů, tvorbě solí žlučových kyselin a obranischopnosti těla. Najdeme jej pouze v živočišných potravinách jako jsou vejce, maso, mořské plody a mléčné výrobky.

 

Závěrem snad jen říci, že životní styl je svobodnou volbou každého z nás, pokud jej ale chceme označovat jako "zdravý", měli bychom dbát na dostatečný příjem všech potřebných živin. Vyřazujete-li živočišné zdroje, je třeba mít na paměti, že existují důležité látky, které Vám rostlinné zdroje nezajistí a je proto vhodné dodat je potravinovými doplňky.

 

Zdroj: www.kulturistika.com, červenec 2015