Agávový sirup bio (Country Life)

Sirup z agáve je přírodní mexické sladidlo na bázi fruktózy. Obsahuje vysoký podíl ovocného cukru, fruktózy (cca 75 - 95% cukru v agávovém sirupu je tvořeno fruktózou). Fruktóza, na rozdíl od glukózy, nezvyšuje vyplavování inzulinu,  a proto se dlouho považovala za relativně vhodné sladidlo pro diabetiky i lidi s nadváhou. Glykemický index (GI) agávového sirupu je pouze 30, zatímco standardní cukr (řepný i třtinový) má GI cca 70. Navíc obsahuje zbytkové množství inulinu, který podporuje zdravou střevní mikroflóru a tím správnou činnost střev. Sirup z agáve má vyšší sladivost (a přitom nižší energetickou hodnotu) než cukr, vystačíme  si tedy s menším množstvím. Pro některá jídla je navíc výhodou jeho tekutá konzistence.

Fruktóza, neboli ovocný cukr, se přirozeně vyskytuje v ovoci. Tam je ale v kombinaci s vlákninou, vitamíny a minerály a pokud ovoce jíme v rozumné míře, tak s jejím zpracováním v této organické podobě naše tělo nemá problém. Jde opravdu o to množství - na rozdíl od jiných sacharidů se fruktóza "zpracovává" (přeměňuje na glykogen) jenom v játrech a ta jí zvládnou přeměnit jen určité množství. A pokud fruktózu konzumujeme izolovanou, například právě jako agávový sirup nebo vysokofruktózový kukuřičný sirup (hi-fructose corn syrup, ten fruktózy obsahuje kolem 55%), tak játra přestávají stíhat a nadbytečná fruktóza se, bohužel, může přeměnit na zásobní tuk a v této podobě se v těle uložit. Dlouhodobý extrémní příjem fruktózy může vést až k ztukovatění (steatóze) jater. Doporučení "bezpečného" množství konzumované fruktózy se dost liší - dnes asi to nejextrémnější, a to od Dr. Mercoly, považuje za limitní příjem fruktózy dávku pod 25 g za den. Jinak obecná výživová doporučení stanovují za ještě rozumný denní příjem jednoduchých cukrů (tj. hlavně sacharoźy, glukózy a fruktózy, počítá se sem ale i např. laktóza z mléčných výrobků) 10% z celkového energetického denního příjmu. Při 2.000 kcal denně to je 50g cukrů (Plus evtještě dalších 40-50g z čerstvého ovoce).

Z výše uvedeného tedy vyplývá, že agávový sirup v rozumném množství můžeme například při pečení používat. Rozhodně škodlivá je častá konzumace např. fruktózou doslazovaných limonád apod. Důležité je celkové denní zkonzumované množství, neboli opět - všeho s mírou. 

K dostání např. v obchodech Country Life, ale i v Tescu či Albertu. Cena kolem 80 Kč za lahvičku 350g.

Hodnoty na 100g: kcal: 296, bílkoviny: 0g, tuky: 0g, sacharidy: 75g, z toho cukry 74g. (Běžný cukr má 399 kcal, sacharidů: 100g, z toho cukry 100g).