Červené pesto

Klasické zelené bazalkové pesto si můžete připravit třeba podle mého receptu tady. Ale pesto ze sušených rajčat a kešu oříšků je minimálně stejně dobré. A použít se dá nejen na těstoviny, ale třeba do sendvičů, jako součást salátové zálivky nebo k dochucení polévky. Chuť je docela výrazná, takže většinou postačí malé množství. A třeba na těstoviny doporučuji kombinovat s pečenými cherry rajčátky, bazalkou a parmazánem.

Potřebujeme:

  • 85g sušených rajčat v oleji, okapaných
  • 100g olivového oleje (rozhodně použijte ten slitý z rajčat a až potom doplňte čistý olivový)
  • 40g kešu oříšků
  • 40g parmazánu nebo pecorina, nastrouhaného  

Postup:

  1. Všechny ingredience rozmixujeme v mixéru, nemusí to být úplně najemno. Pokud je směs hodně hustá, přidáme olej.
  2. jestliže pesto hned nespotřebujeme, tak ho uchováváme v zavíčkované skleničce v lednici. Pak je ale potřeba mu uhladit povrch a zalít ho slabou vrstvou oleje, která pesto zakonzervuje a udrží barvu. Mám vyzkoušeno, že v lednici vydrží minimálně 14 dní, ale pravděpodobně ho sníte mnohem dřív. 

Výživové hodnoty na 100g:

Kcal: 526, bílkoviny: 8,6g, sacharidy: 6,6g, z toho cukry: 3,1g, tuky: 51,6g  

 Varianta: Na trochu jinou variantu se dá použít balíček sušených rajčat v oleji značky Italiamo (150g rajčat, kapary a slunečnicový olej), 60g parmazánu či pecorina, 60g vlašských ořechů, 8g prolisovaného česneku a další, tentokrát už určitě olivový olej, v množství podle požadované konzistence