Červený králík s fazolemi 

Jídlo z jednoho hrnce, celkem nenáročné na přípravu - většinu času stráví králík v troubě. Jako i u jiných úprav králičího masa, i u tohoto receptu platí, že králičí maso se dá nahradit krůtím, případně i kuřecím. Pokud byste používali prsa bez kosti a kůže, počítejte na jednu porci cca s 130-140g masa. 

Králičí maso se dá koupit už naporcované. Pokud ale budete porcovat celého králíka, odstraňte z něj kousky viditelného tuku, nakrájejte je na kousky a na mírném plameni je vyškvařte. Vzniklý tuk potom použijte v receptu.

Potřebujeme (na 6 porcí):

  • 1 králíka, rozporcovaného na 6 dílů, čistého masa by celkem mělo být cca 800g 
  • 25g olivového oleje (2 lžíce), případně stejné množství vyškvařeného sádla z králičího tuku
  • cca 50g česneku + dalších 25g na dochucení, celkem asi 1 menší palice
  • 150g pórku
  • 150g řapíkatého celeru (nemusí být)
  • 200ml červeného vína
  • 2 plechovky sterilovaných sekaných rajčat (celkem cca 800g)
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 2 košatější větvičky čerstvého tymiánu
  • (pokud možno) čerstvý rozmarýn (asi 25 jehliček)
  • pár bobkových listů a kuliček nového koření
  • trochu vývaru, zeleninového nebo drůbežího (například Wurzl), případně horké vody
  • 3 menší cibule (celkem asi 150-200g), oloupané a napříč rozpůlené
  • trochu cukru a případně citronové šťávy k dochucení
  • 250g bílých fazolí, buď předem uvařených, nebo sterilovaných z plechovky, případně směsi 
  • 80g černých vypeckovaných oliv vcelku, okapaných
  • 20g studeného másla

Postup:

  1. Předehřejeme troubu na 110°C.
  2. Pórek a 50g česneku nakrájíme na menší kousky, řapíkatý celer zbavíme vláken a nakrájíme na silnější plátky.
  3. Porce králíka osolíme a opepříme a ve větším (ideálně litinovém) kastrolu ze všech stran opečeme na zhruba polovině oleje nebo králičího sádla.
  4. Opečené maso vyndáme z kastrolu a udržujeme v teple. Do kastrolu přidáme většinu zbylého tuku a orestujeme na něm pórek, česnek a řapíkatý celer.
  5. Opečenou zeleninu zalijeme vínem a necháme odpařit alkohol.
  6. Přelijeme nasekanými rajčaty, přidáme veškeré koření (ideální je použít na ně menší plátěný sáček, případně zabalit do kousku gázy - z hotové omáčky se pak koření dá jednodušše odstranit), osolíme, případně i osladíme.
  7. Ke směsi v kastrolu přidáme odložené maso - to by mělo být z větší části ponořené do omáčky. Pokud jí je málo, přilijeme trochu vývaru nebo vody. Pod pokličkou chvilku dusíme.
  8. Na zbylé trošce tuku masu dotmava opečeme půlky cibulí řeznou stranou dolů.
  9. Cibuli přidáme ke králíkovi a kastrol vložíme na minimálně 2 hodiny do předehřáté trouby. Rovněž je možné směs nechat stejnou dobu mírně probublávat na sporáku. maso se každopádně musí upéct úplně doměkka.
  10. Když je maso hotové, přidáme celé olivy, přisypeme okapané fazole a vzniklou směs necháme ještě chvilku prohřát.
  11. Vypneme vařič, vylovíme sáček s kořením a omáčku zjemníme přimícháním másla. Prolisujeme zbylých 25g česneku a případně ještě přisolíme, přisladíme nebo dotáhneme pár kapkami citronové šťávy.
  12. Podáváme posypané petrželkou nebo ozdobené snítkou tymiánu
  13. Omáčka je chuťově velmi výrazná, jako příloha se proto asi nejlépe hodí čerstvá bageta, případně bramborová kaše, bulgur nebo těstoviny.

Výživové hodnoty na 1 porci (z šesti):

Kcal: 351, bílkoviny: 36,5g, sacharidy: 24g, z toho cukry: 13,6g, tuky: 10,1g.