Čočkový salát s batáty a trhaným marinovaným masem

Já mám opravdu ráda zázvor. A když jsme v jedné restauraci měli trhané vepřové marinované v zázvoru a pomeranové šťávě a bylo sice dobré, ale na můj vkus málo zázvorové, rozhodla jsem se pro vlastní verzi. A dopadla skvěle. Kuře, krůta nebo králík přes noc marinované v nálevu ze zázvorové a pomerančové šťávy, sójové omáčky a oleje, upečené, natrhané a doplněné salátem z černé čočky beluga (víc o ní tady), pečených batátů a pečené karamelizované cibule. Svařená marináda použitá jako zálivka. Práci je sice potřeba rozvrhnout nadvakrát, ale nijak extra časově náročné to není. Salát je nicméně fakt dobrý, a nejlepší je 1-2 dny odleželý, takže je dobré připravit si rovnou větší množství. 

U toho předchozího použití čočky beluga sice píšu, že ji není potřeba namáčet, ale já ji teď už máčím (pokud mám, přidávám do osolené vody i trochu syrovátky), a během namáčení vodu ještě párkrát vyměním. Namáčením se totiž sníží obsah speciálních bílkovin, lektinů, které mají na lidský organismus nepříznivé účinky (zvyšují propustnost střeva, působí v těle mírný zánět) a taky se začne rozkládat kyselina fytová, která na sebe umí vázat některé minerální látky a zabraňuje tak jejich využití v organismu. A navíc - předem namočenou čočku beluga stačí vařit 5, maximálně 10 minut. 

Potřebujeme (na cca 5 porcí):

  • cca 300g krůtích či kuřecích prsou, případně králičích stehen nebo hřbetu (těch ale musí být víc, abychom dostali požadované množství čistého masa)
  • 150-200g čerstvého zázvoru
  • asi 3 šťavnaté pomeranče
  • 3 lžíce (40g) sójové omáčky (já používám bezlepkovou tamari)
  • 3 lžíce (60g) medu
  • 1 lžíci (10g) olivového oleje
  • sůl na dochucení
  • 250g čočky beluga (prodává například DM drogerie, CountryLife, ale i Rohlík nebo TESCO)
  • dalších 30g olivového oleje
  • 1 větší sladkou bramboru - batát (cca 400g)
  • 300g menších červených cibulí
  • trochu balzamikového octa, ideálně ve spreji
  • velkou hrst baby špenátu nebo směsi menších salátových lístků
  • hrst čerstvého koriandru k podávání

Postup:

  1. Čočku propláchneme studenou vodou a necháme přes noc namáčet. 
  2. Zázvor oloupeme, najemno nastrouháme a vymačkáme z něj šťávu - té potřebujeme 100 ml. S tímhle množstvím má nálev celkem sílu (ale chutě jsou vyrovnané!) - jestli vám zázvor zas až tak nechutná, klidně ho napoprvé dejte míň a příště kdyžtak postupně přidávejte.
  3. Z pomerančů vymačkáme šťávu, budeme jí potřebovat asi 150ml.
  4. Zázvorovou a pomerančovou šťávu smícháme, přidáme tekutý med, sójovku a olej (10ml). 
  5. Maso dáme do uzavíratelné nádoby vhodné velikosti, zalijeme marinádou a dáme přes noc do lednice.
  6. Druhý den maso upečeme: s veškerou marinádou ho přemístíme do kastrolu a buď ho asi 3 hodiny pečeme (zakryté) v troubě při teplotě 100-10 °C, případně ho stejně dlouho pod pokličkou dusíme (neboli brazírujeme) na hodně mírném ohni (já dávám přednost té troubě). Po dopečení zvýšíme teplotu v troubě na 210 °C.
  7. Sladkou bramboru oloupeme a nakrájíme na menší hranolky o hraně asi 1 cm.
  8. Cibuli oloupeme, nakrájíme na čtvrtiny a rozebereme na jednotlivé vrstvy. 
  9. Batátové hranolky nasypeme do mísy, přisolíme, zalijeme 20 ml olivového oleje a dvěma lžícemi dobře promícháme, aby se hranolky potáhly ze všech stran. Vysypeme na plech vystlaný fólií nebo papírem na pečení. Strčíme do předehřáté trouby.
  10. Do mísy po batítech nasypeme cibuli, zalijeme zbylými 10 ml oleje, trochu osolíme a promícháme. Vsypeme na další plech, zastříkneme balzamikem a strčíme do trouby k batátům. Obojí pečeme dozlatova - cibule ale bude hotová dřív (cca 10 minut), takže je potřeba troubu hlídat. Batátům to bude trvat okolo 20 minut.
  11. Namočenou čočku slijeme, zalijeme vroucí vodou, trochu osolíme a uvaříme do měkka. Bude to trvat 5-10 minut.
  12. Hotové a trochu vychladlé maso natrháme dvěma vidličkami nebo prostě rukama na vlákna (králíka nejdřív vykostíme) a prolijeme trochou horké marinády.
  13. Zbylou marinádu přecedíme. Použijeme ji jako zálivku na salát - pokud je jí zbytečně moc, tak ji na mírném ohni svaříme na požadované množství. Hotovou můžeme ještě dochutit další sójovou omáčkou, solí nebo citronem, ale spíš to nebude potřeba. 
  14. Salátové lístky opláchneme a spolu s čočkou, batátovými hranolky a cibulí vsypeme do mísy, zalijeme zálivkou a promícháme.
  15. Servírujeme s trhaným masem, posypané lístky koriandru.

Výživové hodnoty na 1 porci (z pěti):

Kcal: 440, bílkoviny: 30g, sacharidy: 55,2g, z toho cukry: 18,6g, tuky: 9,4g, vláknina: 13g