Crinkles - popraskané sušenky

Tyhle popraskané kakaové sušenky jsem chtěla upéct už dávno, ale nějak jsem se k nim pořád nemohla dostat. A když už na ně teď konečně přišla řada, tak už nemohly být s lepkem, takže jsem musela v receptu udělat dost velké změny - pšeničnou mouku jsem vyměnila za mandlovou, snížila množství přidaného cukru a kvůli konzistenci změnila poměry surovin. V originálních receptech bývá různé množství másla, v mojí modifikaci je ale tuku dost díky záměně mouky, máslo jsem proto vynechala a naopak přidala trochu skyru. Klasické crinkles jsem nikdy nejedla, takže vlastně nevím, jak přesně by měly chutnat, nicméně tahle moje verze je hodně povedená: výrazná chuť čokolády, pevná krustička a krásně vláčný vnitřek (je potřeba ohlídat dobu pečení, aby se sušenky zbytečně nevysušily!). Těsto je docela lepkavé, ale s navlhčenýma rukama se s ním pracovat dá, a obalení cukrem kuličky, budoucí sušenky, hezky začistí. Cukru moučky na obalení sušenek se spotřebuje kolem 40g, je ale potřeba mít ho o něco víc a počítat s tím, že ho trocha zbyde. Kuličky se v troubě roztečou do tvaru sušenek a trochu nakynou, takže původně jednolitá vrstva cukru na povrchu popraská a vznikne hezký hnědobílý kontrast.

V některých receptech se do crinkles přidávají chilli vločky, já je tam ale většinou nedávám.

Potřebujeme (na cca 70 sušenek):

  • 200g mandlové mouky
  • 50g hladké rýžové mouky
  • 120g cukru krupice, nejlépe třtinového
  • 2 menší vejce
  • 6g bezlepkového prášku do pečiva
  • 6g jedlé sody
  • 100g hustého skyru
  • lžička mleté skořice (nejlépe cejlonské)
  • 50g nepřislazovaného kakaového prášku
  • 50g kvalitní hořké čokolády (ideálně kolem 70% kakaa), nasekané na malé kousky, případně malých čokoládových peciček
  • špetka soli
  • 40g moučkového cukru

Postup:

  1. Předehřejeme troubu na 190°C.
  2. V míse dobře promícháme mandlovou a rýžovou mouku, prášek do pečiva a sodu, kakao, sůl, skořici a kousky čokolády.
  3. Nejlépe v robotu nebo food procesoru vyšleháme celá vejce s krupicovým cukrem. Když hmota zesvětlá, vmícháme do ní skyr.
  4. Vaječnou směs vlijeme do mísy se suchou směsí a důkladně promícháme. Konzistence těsta by měla připomínat hustou krupicovou kaši. Ovlivní ji ale velikost vajec - pokud by těsto bylo moc řídké, přidáme ještě trochu mouky, pokud tuhé, přidáme ještě trochu bílku nebo pár kapek vody. Těsto dáme minimálně na půl hodiny odležet do chladu, díky tomuhle odpočinku trochu zatuhne.
  5. Z odleženého těsta odkrajujeme lžičkou menší kousky (o váze cca 10g) a tvarujeme z nich kuličky (o velikosti malého vlašského ořechu). Těsto se bude asi trochu lepit, je dobré si průběžně navlhčovat, případně i čistit dlaně. Kuličky klademe v dostatečných rozestupech na plech vyložený pečicím papírem nebo fólií. Z uvedeného množství surovin by mělo vyjít cca 70 kousků, které se vejdou na 2 plechy.
  6. Jednotlivé kuličky obalíme v moučkovém cukru a vrátíme na plech.
  7. Pečeme v předehřáté troubě 12 minut.

Přibližné výživové hodnoty na 1 sušenku (z celkových 70):

Kcal: 39, bílkoviny: 1,3g, sacharidy: 3,7g, z toho cukry: 2,8g, tuky: 2,1g, vláknina: 0,5g

Poznámka: Namísto 120g třtinového cukru se dá použít 100g čekankového sirupu 4Slim (nebo provést částečnou náhradu v tomto poměru). Ten obsahuje asi 80% vlákniny inulinu, která slouží jako živná půda pro „hodné" střevní bakterie. V téhle modifikaci budou výživové hodnoty 1 sušenky trochu odlišné (méně cukru, více vlákniny):

Kcal: 34, bílkoviny: 1,3g, sacharidy: 2,1g, z toho cukry: 1,1g, tuky: 2,1g, vláknina: 1,5g