Domácí sušený zázvor s javorovým sirupem

Docela by mne zajímalo, jaká je u nás průměrná roční spotřeba zázvoru; naše rodina ji ale rozhodně výrazně převyšuje. Zázvorový čaj jako lék první volby na blížící se chřipku nebo nachlazení, salátové zálivky, sladké kuličky ... Zázvor se dá koupit i kandovaný, ale na můj vkus je moc sladký. Zkusila jsem si ho tedy pomalu usušit doma, marinovaný v javorovém sirupu. Kdo má zázvor rád, tomu tyhle malé zázvorové bonbónky budou určitě chutnat - nejdřív přijde charkteristická chuť javorového sirupu, ještšě zvýrazněná tím, jak v troubě částečně zkaramelizoval, no a pak se ke slovu prodere zázvor...

Kousky doporučuji dělat spíš menší, jednak kvůli té výsledné ostrosti, ale i proto, že čím menší kousky, tím větší plocha pro expozici javorovým sirupem.

Celková doba pečení, vlastně i teplota, záleží na konkrétní troubě - moje hodnoty tedy berte spíš jako orientační a při prvním pokusu troubu a její obsah pravidelně kontrolujte. A ještě dva praktické tipy:

  1. Poslední koupel v javorovém sirupu je dobré provést tak 20-30 minut před vypnutím trouby, aby měl sirup čas oschnout a výsledek nebyl příliš lepkavý (ale trochu lepit se to stejně bude).
  2. Sirupu, v němž se máčel zázvor, nakonec asi trochu zbyde. On to spíš bude javorový sirup se zázvorovou šťávou. Dá se použít třeba do čaje, ale hodně dobrý je zamíchaný v neochuceném cottage cheese nebo tvarohu. 

 Potřebujeme:

  • asi 75g čerstvého zázvoru, oloupaného
  • 50g javorového sirupu

Postup:

  1. Předehřejeme troubu na 90-100°C. Plech vyložíme nepřilnavou fólií nebo pečíím papírem, který pro jistotu lehce promažeme tukem, třeba kokosovým.
  2. Zázvor nakrájíme napříč vláknům na plátky silné asi 3 mm. Nejlépe to jde asi na mandolíně, ale postačí i ostrý nůž. Větší plátky ještě překrojíme/přestříhneme na menší kousky.
  3. Plátky zázvoru narovnáme na kuchyňskou utěrku, další na ně přitiskneme a odsajeme šťávu z povrchu. 
  4. Do misky nalijeme javorový sirup, nasypeme plátky zázvoru a důkladně promícháme, aby se všechny kousky rovnoměrně potáhly sirupem.
  5. Plátky narovnáme na plech a sušíme přibližně dvě hodiny.  Každou zhruba půlhodinku plátky vrátíme do misky s javorovým sirupem, znovu je v něm vykoupeme, rozložíme zpátky na plech a dále sušíme. Takovéto koupele by zázvor měl absolvovat 2-3.
  6. Zázvor je hotový, když ho začneme trochu cítit - měl by mít zlatavou barvu od lehce zkaramelizovaného sirupu. Nejlepší je nechat ho ještě v chladnoucí troubě, kterou párkrát otevřeme a odvětráme - takto sirup na povrchu aspon trochu oschne a nebude lepkat. 

Výživové hodnoty na celou dávku:

Kcal: 190, sacharidy: 45g, z toho cukry: 40g.