Dýňové smoothie

Dýně je skvělá podzimní zelenina, hlavně druh hokkaidó. Ta její oranžová barva spolehlivě prosvítí každé podzimní pošmourno nebo mlhu. Dýni jsem zatím upravovala spíš naslano, ať už jako polévku, nebo třeba jednoduché a skvělé kari, ovšem tenhle podzim mám několik sladkých záseků a tohle smoothie je první z nich. Když si do zásoby uděláte dýňové pyré (v uzavřené nádobě vydrží v lednici minimálně týden), je výroba smoothie otázkou necelé minuty. 

Dýňové pyré je přirozeně sladké a poměrně zasytí, i když jeho energetická hodnota je celkem nízká a překvapivě nemá moc cukru (ve 100g pyré je necelých 40kcal a okolo 5g cukru). A důležitý je obsah provitaminu A ve formě betakarotenu a luteinu - když vypijete tohle smoothie v množství podle receptu, tak tohoto antioxidantu zkonzumujete přes 100% doporučené denní dávky! 

Potřebujeme (na 1-2 porce):

  • 150g dýňového pyré
  • 250g kokosového mléka (třeba Alpro)
  • případně mletá skořice a/nebo hřebíček k dochucení

Postup:

  1. Nejdřív si připravíme pyré: Dýni rozkrojíme, vydlabeme z ní semínka a dužinu rozkrájíme na větší kousky. V troubě předehřáté na 200 °C pečeme doměkka, přibližně 25-30 minut. Vychladlé rozmixujeme najemno. Dýně pečením ztratí část vody a při mixování bude nejspíš potřeba jí trochu doilít. Ideální konzistenci bude pyré mít, když bude vážit asi 80% váhy dýně zasyrova, neboli třeba 400g pyré z původních 500g dýně :) Hotové pyré skladujeme v lednici.
  2. Odměříme potřebné množství pyré a smícháme s kokosovým mlékem, buď jen tak metličkou, nebo ve smoothie makeru nebo mixéru.
  3. Hotové případně dochutíme skořicí či hřebíčkem.

Výživové hodnoty na 1 porci ze 2:

Kcal: 60, bílkoviny: 1,7g, sacharidy: 11,5g, z toho cukry: 5,9g, tuky: 1,3g