Jahodové smoothie s chia

Jahody s jogurtem děláme doma od nepaměti, je to ta nejjednodušší úprava hned po jahodách snědených jen tak. Přidáním chia semínek trošku zvýšíme obsah bílkovin a zdravých tuků (hlavně nenasycených omega-3). A když namísto Hollandie použijeme stejné množství bílého řeckého jogurtu Milko, případně bílého Skyru, stoupne obsah bílkovin na dvojnásobek, asi 22g, což pro drobnější a ne moc sportující dámu představuje skoro třetinu její doporučené denní dávky této makroživiny. Tyhle jogurty jsou ale hodně husté, takže pokud výsledné smoothie budete chtít pít, a ne jíst lžičkou, bude potřeba přidat asi deci vody hned při přípravě. 

Potřebujeme (na jednu velkou, nebo 2 malé porce):

  • 200g zralých sladkých jahod
  • 200g jogurtu (např. Hollandie)
  • 10g chia semínek
  • případně trochu (cca 5g) cukru, medu nebo javorového či čekankového sirupu na dotažení chuti, speciálně pokud máte ne úplně zralé jahody

Postup:

  1. Jahody a jogurt rozmixujte a podle chuti případně přislaďte.
  2. Přimíchejte (už nemixujte) chia semínka.
  3. Pokud budete smoothie pít hned, pijte. Pokud ho budete někam přenášet, přilijte cca deci vody nebo třeba kokosového mléka, protože chia do sebe umí natáhnout opravdu hodně tekutiny a místo smoothie byste měli pudink (nic proti chia pudinku!). 

Výživové hodnoty na 1 (velkou) porci:

Kcal: 273, bílkoviny: 11g, sacharidy: 26,6g, z toho cukry: 20,3g, tuky: 10g