Jednoduchý rajčatový salát

Superrychlý salát z ingrediencí, které nejspíš máte v lednici. Na zálivku jsem použila ostropestřcový olej ochucený sušenou bazalkou od firmy Dědolej. Pokud zrovna tenhle olej nemáte, použijte kvalitní olivový a do zálivky přidejte trochu sušené bazalky, nebo chuť trochu změňte a prolisujte do ní podle chuti čerstvý česnek. Ať už do salátu použijete fetu nebo balkánský sýr, jde každopádně o sýry dost slané (ve 100g přes 3g soli), salát už proto rozhodně není potřeba dosolovat. Řekové prý dokonce fetu před použitím vyndají z nálevu a promyjí ji ve vodě, aby se část soli vyplavila.

Potřebujeme (na 2 porce):

  • 400g menších, hezky zralých rajčat
  • asi 50g zelené natě jarní cibulky, případně rukoly
  • 50g fety nebo balkánského sýra
  • 10g bazalkového oleje z ostropestřce, případně olivového  

Postup:

  1. Rajčata nakrájíme na kousky, cibulkovou nať nastříháme na jemnější kousky, sýr rozdrobíme, případně nakrájíme na kostičky.
  2. Vše vsypeme do mísy, zakápneme olejem a promícháme.
  3. Hotovo.

 

Výživové hodnoty na 1 porci ze 2:

Kcal: 159, bílkoviny: 5,9g, sacharidy: 8,8g, z toho cukry: 5,2g, tuky: 10,7g