Krémová rybí polévka

Tahle polévka je inspirována rybí polévkou, kterou vaříval sympatický pán ve stánku s rybami na trhu na Kulaťáku v pražských Dejvicích. Je krásně smetanově krémová, a přitom v ní nejsou litry smetany. Můžete ji servírovat třeba s bagetou, nebo ji ještě vylepšit chlebovými krutony. Ty dělám ze staršího chleba - okrájím z něj kůrku a střídku nakrájím na menší kostičky. Ty nasucho upeču v troubě, horké vsypu do větší misky a promíchám s pár plátky čerstvého másla. Takto udělané krutony hezky voní máslem a v krabičce vydrží bez úhony minimálně týden (pokud vám je ovšem někdo dřív nesní).

Potřebujeme (na 3-4 porce):

    • 20g ghí (přepuštěného másla) nebo obyčejného másla
    • 400g květáku, případně bílé části pórku
    • 150g fenyklu
    • 200ml suchého bílého vína
    • 200ml kelímek smetany s 12% tuku
    • 400g pevného rybího masa (ideálně kombinace losos + treska), nakrájeného na menší kousky 
    • rybí vývar, případně jen vodu
    • sůl, čerstvě mletý pepř a případně pár kapek citronové šťávy na dochucení
    • hladkolistou petrželku k podávání

 Postup:

  1. Květák a fenykl nakrájíme na drobnější kousky.
  2. Nejlépe v litinovém hrnci rozehřejeme máslo a pár minut na něm restujeme květák s fenyklem. Zalijeme bílým vínem a mícháme, dokud se ho většina neodpaří.
  3. Směs v hrnci zalijeme vývarem či vodou a vaříme tak dlouho, dokud zelenina nezměkne. Pozor - tekutinou je lépe spíš šetřit; ke konci vaření polévku ještě zředíme dvěma decilitry smetany.
  4. Obsah hrnce rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka a dochutíme solí a pepřem.
  5. Do polévky vsypeme kousky rybího masa a povaříme - bude to trvat jen pár minut. 
  6. Už na vypnutém vařiči polévku nakonec zjemníme smetanou. 

Výživové hodnoty v jedné porci ze 3:

Kcal: 365, bílkoviny: 33g, sacharidy: 12,8g, z toho cukry: 9,6g, tuky: 19,8g

Výživové hodnoty v jedné porci ze 4:

Kcal: 274, bílkoviny: 24,8g, sacharidy: 9,6g, z toho cukry: 7,2g, tuky: 14,8g