Květákové placičky

Jen tři suroviny, 5 minut varu a 25 minut v troubě - tyhle květákové placičky jsou nenáročné na přípravu, a vzhledem ke svému složení se skvěle hodí na večeři  - mají hodně bílkovin, málo sacharidů a tuku tak akorát. Ve 200g porci je skoro 600mg vápníku, což je víc než polovina jeho doporučené denní dávky. A bonus navíc - květák, hlavní surovina receptu, je schovaný za chutí pečeného sýra, takže si pochutnají i ti, kdo tuhle brukvovitou zeleninu zrovna nemusí, a využijí tak všechny jeho prospěšné látky, především vitamin K, některé vitaminy skupiny B, mangan a komplex sirných sloučenin, především glukosinolátů, které pravděpodobně působí proti vzniku zhoubných nádorů. V syrovém stavu má květák i vysoký obsah vitaminu C - ovšem v tomto receptu je dvakrát tepelně zpracovaný, takže céčko je potřeba dočerpat odjinud.

Potřebujeme (2 porce po cca 200g):

  • 400g květáku, rozebraného na růžičky
  • 100g tvrdšího sýra (v receptu je použit Šumavský eidam s 20% tuku v sušině), nastrouhaného najemno
  • 2 vejce
  • sůl na dochucení

Postup:

  1. Květák zalijeme vroucí vodou, osolíme a krátce povaříme. 
  2. Předehřejeme troubu na 200°C.  
  3. Uvařený květák necháme vychladnout a potom nasekáme nadrobno - dá se použít i food procesor, ale výsledkem by neměla být hladká kaše - menší kousky jsou žádoucí. Pokud chceme mít placičky rychle hotové, je lepší květák uvařit předem. Pokud ho zpracujeme ještě zatepla, má hmota při pečení v troubě tendenci pouštět vodu, což sice nevadí chuťově, ale esteticky možná někomu ano.
  4. Posekaný květák smícháme se sýrem a vajíčky, podle chuti trochu přisolíme a dáme péct na zhruba 25 minut.
  5. Placičky servírujeme nejlépe teplé, ale dobré jsou i zastudena. 

Výživové hodnoty na 1 porci ze 2:

Kcal: 252, bílkoviny: 28,1g, sacharidy: 9,9g, z toho cukry: 7g, tuky: 11g, vláknina 5g, vápník 585mg.