Matcha čaj

S matcha čajem jsem se poprvé setkala u Mixit.cz - přidávají ho do směsi Dr.Mačatý (jako snídaně je skvělá!). letos na jaře jsem začala trochu experimentovat s čistým matcha práškem.

Matcha čaj je prášek, který vznikne pomalým mletím lístků speciální odrůdy čajovníku. Myslím, že se pěstuje a zpracovává jen v Japonsku (matcha byl původně nápojem samurajů). Rostlinky rostou na zastíněných plantážích - ve stínu se snaží a produkují hodně chlorofylu. A měsíc před plánovanou sklizní se částečné zastínění zvýší na skoro tmu (90%) - nedostatek světla rostliny kompenzují intenzívní produkcí chlorofylu. Listy pak obsahují množství aminokyselin a jsou až smaragdově zelené. Čaj se sklízí zásadně ručně - sesbírané lístky se pak spaří, usuší a nařežou, aby se odstranily žilky a stonky. Při zpracování tedy nedochází k fermentaci. Dalším krokem je mletí na žulových mlecích kamenech, přičemž na jednom mlecím kameni se získá jedna unce matchy za hodinu. Každý krok výrobního procesu je pečlivě monitorován a dokumentován.

Čaj matcha se připravuje našleháním prášku matcha s vodou. Na rozdíl od klasického (zeleného)  čaje se v tomto případě čajové lístky konzumují, a ne pouze louhují. A protože matcha čaj díky způsobu pěstování obsahuje vyšší množství mnoha užitečných látek, je jeho požívání zdravotně velmi přínosné. Kromě vysokého obsahu chlorofylu matcha obsahuje i další antioxidanty (katechiny), vitamíny, minerály a vlákninu. Matcha také obsahuje velké množství L-theaninů – jedinečných přírodních aminokyselin, které se vyskytují téměř výlučně v zeleném čaji – a také teofylinu, který má podobné účinky jako kofein, na rozdíl od něj se ale do krevního řečiště uvolňuje postupně - energii může dodávat 3 až 6 hodin. Má se za to, že tyto látky společně pomáhají udržovat vyšší duševní jasnost a energii. Už zmíněný chlorofyl zpomaluje růst choroboplodných baktérií a má výrazné detoxikační účinky - umí absorbovat a z těla odvést těžké kovy a nežádoucí chemické sloučeniny. Chlorofyl regeneruje jaterní tkáň. Mezi další pozitiva matcha čaje patří jeho schopnost snižovat glykémii (obsažené katechiny údajně dokážou zablokovat enzymy, které rozkládají komplexní sacharidy) i urychlovat metabolismus.

Jedna porce matcha čaje (ze 2g prášku) se obsahem prospěšných látek údajně vyrovná až deseti šálkům klasického zeleného čaje. A dvě porce denně by tělu měly zajistit dostatečný příjem antioxidantů.

Matcha prášek se dá nejen připravit v podobě nápoje - je možné ho použít jako přísadu do pečiva (viz např. moje matcha sušenky), pudinků (matcha-chia pudink zde), smoothies, čokolády nebo zmrzliny. Recepty pro inspiraci například zde.

Matcha čaj se dá kupit např. v Country Life nebo jiných obchodech se zdravou výživou, nebo např. zde