Nastavovaná kaše

Správná nastavovaná kaše se připravuje z brambor a krup, případně se do ní ještě míchá kyselé zelí. V téhle verzi jsou kroupy nahrazeny pohankou, takže se elegantně vyhneme lepku. Navíc je pohanka výživově zajímavá, víc si případně přečtěte v tomhle receptu na sladkou pohankovou kaši.

Hotová nastavovaná kaše podle tohoto receptu je jen základ, jehož další dochucení bude záležet na momentální situaci i chuti - na obrázku je do ní přidána červená paprika a jarní cibulka a je posypaná parmazánem. K dochucení se dá použít i smažená cibule, uzené maso, klobásky nebo kaši můžeme zapéct se sýrem a třeba houbami. 

Nastavovaná kaše obsahuje hodně sacharidů, ale jsou to sacharidy komplexní, takže cukr do krve uvolňují postupně, zasytí tedy na delší dobu a člověk se přitom nepřecpe. Kaše se ale stejně hodí spíš k obědu. 

Potřebujeme (na 3-4 porce):

  • 150g pohanky (celá zrna, ne lámanka)
  • 500g brambor
  • zeleninový vývar (třeba Wurzl nebo Klare gemusebruhe z DM drogerie)
  • 20g másla
  • přibližně 4-5 větších stroužků česneku, resp. podle chuti
  • sůl a majoránka nebo oregano na dochucení

Postup:

  1. Dáme si vařit asi litr vody.
  2. Pohanku nasucho opražíme v tlustostěnném kastrolu. Měla by se hezky rozvonět, ale pozor, aby se nezačala připalovat.
  3. Horkou pohanku zalijeme dvojnásobným množstvím vroucí vody (neboli 300ml), přimícháme vývar a trochu soli, přivedeme k varu (to je hned, obojí je horké), stáhneme plamen a mírně vaříme asi 5 minut. Potom vařič vypneme, přidáme koření, kastrol přikryjeme nadvakrát přeloženou utěrkou a přiklopíme poklici. Necháme dojít, trvá to asi 20 minut.
  4. Na kousky nakrájené brambory uvaříme doměkka ve vývaru.
  5. Vodu z brambor slijeme, ale uchováme, kdyby kaše byla příliš hustá.
  6. Brambory vymícháme s máslem, stačí vidličkou a nemusí to být úplně dohladka.
  7. Potom k bramborám přimícháme hotovou pohanku, ochutíme prolisovaným česnekem a případně dosolíme.
  8. Základ kaše je hotový. Dá se jíst buďto v této jednoduché podobě, nebo s nějakým dalším dochucením. 

Výživové hodnoty na 1 porci ze tří:

Kcal: 379, bílkoviny: 9,9g, sacharidy: 70,3, z toho cukry: 2g, tuky: 6,6g.

Výživové hodnoty na 1 porci ze čtyř:

Kcal: 285, bílkoviny: 7,4g, sacharidy: 52,7, z toho cukry: 1,5g, tuky: 4,9g.