Parmazánové placičky

Superjednoduché a rychlé občerstvení z parmazánu, grana padano nebo jiného sýra podobného typu. 

Potřebujeme:

  • 100g najemno nastrouhaného parmazánu

Postup:

  1. Předehřejeme troubu na 180°C, plech(y) vyložíme nepřilnavou fólií nebo pečicím papírem.
  2. Z parmazánu uděláme na plechu nízké hromádky (podklad by neměl prosvítat) a začistíme jim okraje - samostatné parmazánové hoblinky by se připálily. Hromádky dáváme trochu od sebe, sýr se mírně rozteče.
  3. Pečeme cca 10 minut, ale troubu je potřeba hlídat - jakmile povrch placiček začne zlátnout, je hotovo.
  4. Je efektní udělat z parmazánu ruličky - protože jsou ale slaboučké a rychle chladnou, je potřeba horké placičky z trouby odebírat a svinovat postupně - když jsem vyndala celý plech, stihla jsem zarolovat jen tři :(

Výživové hodnoty na 100g výsledku zhruba odpovídají hodnotám samotného parmazánu, ale podle chování konkrétního sýra tam bude oproti tomu syrovému o něco méně tuku a o něco více bílkovin - za vysoké teploty se část tuku vyloučí (tu doporučuji odsát ubrouskem) a odpaří se zbylá voda.

Např. Gran Moravia vypadá takto:

Kcal: 378, bílkoviny: 31g, sacharidy: 0,6g, z toho cukry: 0, tuky: 25g