Podzimní makovec

Recept na tenhle koláč pochází z časopisu Apetit. Původně šlo o koláč s letními jablky - já jsem ho přizpůsobila podzimní nabídce ovoce - hrušky v kombinaci s ořechy se osvědčily. Oproti originálu jsem ubrala cukr i tuk - koláč podle mého receptu je sladký tak akorát, ale máslo v něm být musí, protože se do výsledné chuti hezky promítá. Hlavní složkou těsta je mletý mák a chybí tu jakákoliv mouka, hrušky proto sedí v nadýchané hmotě plné vápníku (ve 100 gramech koláče ho je asi 300g, což je třetina průměrné denní doporučované dávky). Vápník ke svému vstřebávání potřebuje ještě hořčík a vitamin D - trochu obojího sice najdeme třeba ve vejcích, ale nejlépe udělá ten, kdo si ke kousku koláče dá třeba banánovo-jogurtové smoothie a sedne si se snídaní na sluníčko.

Ještě k vejcím - asi už jste také zaregistrovali, že po letech zatracování byla vejce oficiálně vzata na milost - cholesterolu sice obsahují pořád stejně, ale podle posledních výzkumů cholesterol přijímaný potravou naší srdečně-cévní soustavě neškodí zdaleka tolik, jak se dřív soudilo (navíc většinu cholesterolu si organismus stejně vyrábí sám takzvanou endogenní syntézou). Vajíčka navíc obsahují lecitin, látku důležitou třeba pro tvorbu buněčných membrán, která množství cholesterolu v krvi snižuje.

A jedna čistě osobní poznámka - tenhle makovec pro mne má soukromou přidanou hodnotu - pro jeho výrobu jsem poprvé použila KitchenAid - kuchyňského robůtka, k jehož koupi jsem se odhodlávala minimálně tři roky. Tak zatím vím, že ušlehat sníh z pěti bílků umí perfektně :). 

Potřebujeme:

  • 5 vajec, žloutky a bílky zvlášť
  • 70+30g třtinového cukru
  • čajovou lžičku mleté skořice
  • 50+10g másla
  • špetku soli
  • 200g mletého máku
  • 500g hrušek, bez jádřinců a naplátkovaných na osminky
  • 35g vlašských ořechů, nahrubo nasekaných
  • dvě lžičky hladké (nejlépe) meruňkové marmelády (pokud jsou v marmeládě kousky ovoce, tak ji propasírujeme přes jemnější sítko)

Postup:

  1. Předehřejeme troubu na 180°C.
  2. Menší pekáček (já jsem použila 21*31 cm) vyložíme pečicí fólií nebo papírem, případně vymažeme máslem. 
  3. Žloutky, 70g cukru a skořici utřeme do nadýchané pěny. Potom dohladka zašleháme 50g změklého másla.
  4. V jiné nádobě dotuha ušleháme bílky se špetkou soli a zbylými 30g cukru.
  5. Potom zlehla smícháme obě směsi a všechen mák.
  6. Vzniklou hmotu rovnoměrně rozetřeme do pekáčku (vrstva cca 2-3cm), posypeme ořechy a poklademe měsíčky hrušky.
  7. Pečeme 30-35 minut, až povrch lehce zezlátne.
  8. Těsně před dopečením promícháme marmeládu s troškou horké vody, přidáme zbylých 10g másla a minutu prohřejeme v mikrovlnné troubě. Výsledkem by měla být hustší hladká tekutina.
  9. Ihned po vytažení z trouby potřeme řeznou stranu hrušek horkou marmeládou a koláč necháme vychladnout (ale kdo chce, může si ukrajovat už zatepla).

Výživové hodnoty ve 100g:

Kcal: 289, bílkoviny: 8,1g, sacharidy: 22,4g, z toho cukry: 15,5g, tuky: 18,5g, z toho nasycené MK: 4,9g, vláknina: 4,9g, vápník: 298mg