Polévka z červené čočky

Červená loupaná čočka má oproti té obyčejné hnědé minimálně dvě výhody - jednak se nemusí namáčet, a přesto je uvařená celkem rychle, jednak je lépe stravitelná a většinou nenadýmá. Na druhou stranu má tendenci se rozvářet, ovšem pokud ji použijeme do polévky, kterou na závěr rozmixujeme, tak to nevadí. Díky přidanému čerstvému zázvoru získá polévka příjemný orientální nádech - množství uvedené z receptu berte jako orientační - vede k mírně pálivé variantě. 

Polévku můžeme servírovat jen tak, případně ji fortifikovat různými vložkami: kuřecím masem, šunkou, sýrem (skvělé jsou malé kuličky mozzarelly), ztraceným vejcem ...  Skvělá je i kombinace s kokosovým mlékem či smetanou - doporučuju Alpro Cuisine Coconut - kokosovou smetanu se sníženým množstvím tuku, ale zachovanou chutí - 250ml tetrapaková krabička s přehledem vystačí na 5-6 porcí.

Jedna porce polévky dodá přes 20g bílkovin, což je čtvrtina denní dávky pro rekreačně sportující dámu vážící okolo 60kg.

Potřebujeme (na 3-4 porce):

  • 80g cibule, nejlépe šalotky, nasekané na kostičky
  • 30g čerstvého zázvoru, oloupaného a nastrouhaného
  • 15g oleje nebo přepuštěného másla
  • 250g červené (nebo žluté) čočky, propláchnuté
  • asi půl litru zeleninového bujónu (buď vlastního, nebo Bio Wurzl či Alnatura)
  • sůl, případně čerstvě mletý pepř na dochucení
  • 400g plechovka loupaných sekaných rajčat, např. Valfrutta
  • sůl k dochucení
  • čerstvý koriandr k podávání

Postup:

  1. Na oleji nebo másle orestujeme cibulku a nastrouhaný zázvor..
  2. Přisypeme čočku, zalijeme horkým vývarem, přisolíme a vaříme doměkka, bude to trvat přibližně 15 minut.
  3. Do hotového vyklopíme rajčata z konzervy a necháme trochu prohřát.
  4. Směs v hrnci rozmixujeme ponorným mixérem. Je-li polévka příliš hustá, přidáme ještě trochu vývaru nebo horké vody. Podle chuti přisolíme.
  5. Podáváme s lístky čerstvého koriandru. 

Výživové hodnoty v jedné porci (ze tří):

Kcal: 394, bílkoviny: 22,9g, sacharidy: 60,5g, z toho cukry: 4,9g, tuky: 6g. 

Výživové hodnoty v jedné porci (ze čtyř):

Kcal: 296, bílkoviny: 17,2g, sacharidy: 45,4g, z toho cukry: 3,7g, tuky: 4,5g.