Pomazánka s gorgonzolou

Pro milovníky modrých sýrů tato pomazánka může být přijatelnou alternativou k samotně konzumovanému sýru, jehož energetická hodnota i obsah tuků (ve 100 gramech sýra je tuků skoro 30g, z toho přes 20g nasycených) je poměrně vysoká. Pokud ale dodržíme uvedený poměr surovin, zůstane chuť sýra pořád ještě dostatečně výrazná.

Použitý jogurt by měl být opravdu hustý, použila jsem bílý řecký jogurt Milko, který ve výsledné pomazánce navíc zvedne obsah proteinů. 

Potřebujeme:

  • 60g modrého sýra, nejlépe ostřejší gorgonzoly (např. Lovilio Gorgonzola Piccante, Lidl)
  • 100g netučného tvarohu
  • 140g bílého řeckého jogurtu Milko
  • sůl

Postup:

  1. Sýr nahrubo nastrouháme nebo rozdrobíme do misky.
  2. Přidáme tvaroh a jogurt a rozetřeme dohladka.
  3. Případně podle chuti trochu dosolíme.

 

Výživové hodnoty ve 100g:

Kcal: 120, bílkoviny: 12,8g, sacharidy: 3,2g, z toho cukry: 2,4g, tuky: 6,1g, z toho nasycené MK: 4,2g