Proteinová žemlovka

Nedávno se na trhu objevily dva druhy "chlebů" s vysokým obsahem bílkovin. Jednak tenhle bezlepkový křupavý Knuspi Protein Bread, jednak Večerní chlebík od firmy PENAM. A právě ten použijeme jako základ pro "žemlovku", která se dá jíst teplá i studenoá, a to i k večeři.

Potřebujeme:

  • 250g balení Večerního chlebíku PENAM
  • 150 ml polotučného mléka, případně nějakého rostlinného
  • 15g (nejlépe) třtinového cukru
  • 350g jablek, nakrájených na cca 3mm plátky (nejlépe to jde struhadlem mandolínou)
  • citronovou šťávu podle chuti
  • 250g netučného měkkého tvarohu 
  • 140g kelímek bílého řeckého jogurtu Milko
  • 2 vejce
  • dalších 40g cukru
  • 25g lískových oříšků, nakrájených na silnější plátky
  • 30g sušených brusinek, případně rozinek
  • skořici podle chuti
  • 20g másla

Postup:

  1. Předehřejeme troubu na 180°C, pekáček či zapékací misku o rozměrech cca 17*27cm vyložíme nepřilnavou fólií na pečení, případně lehce vymažeme tukem.
  2. Brusinky a kousky lískových oříšků namočíme do teplé vody (každé zvlášť).
  3. Do mísy vyklopíme tvaroh a jogurt, rozklepneme obě vajíčka a spolu se 40g cukru a skořicí rozmícháme na hladký krém.
  4. V jiné misce smícháme mléko a 15g cukru. 
  5. Plátky jablek zakapeme citronovou šťávou - její množství volíme podle chuti jablek - čím sladší, tím víc citronu.
  6. Chlebové plátky natrháme na menší kousky a polovinu namočíme do ochuceného mléka, lehce vyždímáme a poklademe jimi dno pekáčku. Není potřeba dělat úplně souvislou vrstvu.
  7. Na chleba vyklopíme polovinu tvarohu a víceméně rovnoměrně ho lžící rozmažeme.
  8. Scedíme vodu z brusinek i oříšků.
  9. Na tvaroh rozložíme polovinu jablečných plátků a posypeme brusinkami a polovinou oříšků.
  10. Následuje druhá půlka tvarohu a potom zbylá jablka.
  11. Horní vrstvu jablek poklademe zbylým chlebem, opět omočeným v mléce. Zbylým mlékem žemlovku přelijeme.
  12. Poklademe vločkami másla, posypeme zbylými oříšky a dáme na přibližne 50 minut péct do trouby.
  13. Asi v polovině pečení, když už jsou jablka měkká, žemlovku vytáhneme z trouby a svrchu ji trochu pomačkáme, aby se kousky chleba na povrchu spojily s vrstvou pod nimi a vše drželo pohromadě. Znovu vložíme do trouby a dopečeme.
  14. Pokud by se žemlovka začala svrchu připalovat, zakryjeme ji alobalem nebo fölií na pečení. 

Výživové hodnoty na 100g:

Kcal: 166, bílkoviny: 11,1g, sacharidy: 12,4g, z toho cukry: 10,5g, tuky: 7,3, z toho nasycené MK: 1,7g