P1030727.jpgQuinoový salát se zálivkou z čerstvého zázvoru

Vzpomínka na jeden z chodů zázvorového menu, které se před asi třemi roky servírovalo v Pálffy paláci (jako aperitiv byl sekt s čerstvou zázvorovou šťávou a nebylo to špatné). Vyvolat si po  letech konkrétní chuť nejde, tehdy jsem si jen zapsala použité suroviny. Každopádně výsledný produkt teď můžete ochutnat i Vy, recept je jednoduchý. Podrobnější pojednání o quinoe viz samostatný článek tady. Salát by měl být poměrně dost pálivý - chilli, česnek a zázvor proto doporučuji nepřidávat najednou a výslednou chuť doladit podle sebe.

V případě většího hladu se salát dá doplnit např. plátky ogrilované hovězí kýty, minutkových kachních prsou nebo citronem pokapanými kousky avokáda. Případně přimíchat kešu oříšky, ty sem chuťově moc pěkně ladí.

Potřebujeme (na 2 porce):

  • 100g suché quinoy
  • 200ml zeleninového vývaru (např. Wurzl)
  • 100g cherry rajčat, překrájených napůl
  • 150g žluté/oranžové/červené papriky - nejlépe mix barev; na malé kostičky
  • 250g salátové okurky, i se slupkou; na drobné kostičky
  • cca 35g čerstvého zázvoru
  • chilli papričky podle chuti
  • větší stroužek česneku (5g)
  • 20ml sezamového oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • hrst čerstvého koriandru
  • sůl

Postup:

  1. Quinou spaříme horkou vodou (aby se zbavila případné hořkosti) a 20 minut vaříme v jen mírně probublávajícím vývaru: Potom necháme už na vypnuté plotýnce cca 10-15 minut pod pokličkou dojít.  
  2. Do vychladlé quinoy přimícháme nakrájenou zeleninu a natrhané lístky koriandru.
  3. Zázvor najemno nastrouháme a vymačkáme z něj šťávu, které potřebujeme celkem asi 2 - 2,5cl.
  4. Z chilli papriček evt. odstraníme semínka a nakrájíme nadrobno, česnek prolisujeme.
  5. Ve skleničce s víčkem smícháme suroviny na zálivku: zázvorovou a citronovou šťávu, olej, chilli, sůl a česnek. Pořádně  protřepeme a zamícháme do salátu.

Výživové hodnoty v jedné porci:

Kcal: 316, bílkoviny: 9,4g, sacharidy: 39,5g, z toho cukry: 5,9g, tuky: 12,2g