Rychlý koláč se zmrazeným ovocem a tvarohem

Když jsem byla nedávno v Krkonoších, objednala jsem si na Lyžařské boudě borůvkový koláč. Čekala jsem standardní řez z kynutého těsta, ale dostala jsem něco úplně jiného - vlastně to byla sladká pizza s tvarohem a borůvkami o velikosti klasické vinylové desky. I když jsem si v několika dalších horských hospodách pochutnala i na jiných věcech, tak ze všeho nejlepší byl právě tenhle jednoduchý koláč, takže jsem se ho doma pokusila zreprodukovat. Moje „ovocná pizza" je sice jiná než ten krkonošský originál, ale už teď vím, že se u nás doma stane stálicí.

Na základ používám koupené těsto na pizzu, které rozdělím na dva díly, z nichž přímo na plechu vytvaruji dvě kola o průměru cca 25-28 cm. Vrstva těsta je hodně slabá, ale v troubě trochu nakyne. Kdo si chce ulehčit práci, může těsto použít tak, jak se prodává, tedy ve tvaru obdélníku, který se tak akorát vejde na klasický plech. A kdo si chce udělat vlastní těsto, může postupovat třeba podle tohoto receptu (akorát že množství pak vyjde na tři koláče, nikoliv dva).

Koláč můžete tvarovat buď jako pizzu, nebo jako galetku, tj. s nahoru zahrnutými okraji. Varianta galetky má tu výhodu, že i když zmrazené ovoce v průběhu pečení pustí šťávu, tak ji zvednutý okraj těsta nepustí ven. Vrstva náplně je v tomto případě vyšší, protože je potřeba zachovat asi 5 cm volný okraj těsta na přehrnutí. Jinak je ale postup (včetně teploty a doby pečení) stejný jako u „placaté" varianty. 

Zmrazené bobulovité ovoce (maliny, ostružiny, borůvky, jahody, rybíz...) se většinou prodává pod názvem (Black) Forest Fruits a stabilně ho mají v Makru nebo Lidlu. Určitě se ale dá sehnat i jinde a leckdo má možná v mrazáku vlastní zásoby z léta. 

Potřebujeme:

  • 1 balíček chlazeného těsta na pizzu (balení 400g)
  • 500g zmrazeného drobného bobulovitého ovoce 
  • 80g třtinového cukru
  • žloutky ze tří vajec
  • 250g polotučného měkkého tvarohu
  • 250g tvarohu bez tuku

Postup:

  1. Předehřejeme troubu na 220°C.
  2. Dva plechy vyložíme fólií nebo papírem na pečení.
  3. Plát těsta rozdělíme na poloviny a z každé vytvarujeme kruh o průměru cca 25-28cm.  
  4. Oba tvarohy prošleháme s 50g cukru a žloutky.
  5. Tvarohovým krémem rovnoměrně potřeme oba základy.
  6. Zmrazené ovoce vyndáme z mrazáku a na každou „pizzu" nasypeme 250g.
  7. Ovoce posypeme zbylým cukrem a oba plechy strčíme do trouby.
  8. Pečeme přibližně 20-25 minut, okraje těsta by měly zezlátnout.

Výživové hodnoty na 100g:

Kcal: 174, bílkoviny: 8,7g, sacharidy: 23,9g, z toho cukry: 8,6g, tuky: 3,7g, vápník 47,7mg.

Poznámka: Zmrazené ovoce při pečení pravděpodobně pustí trochu šťávy. Kdo by se tomu chtěl vyhnout, může ovoce promíchat s tuhým sněhem ze tří bílků. V tomhle případě ale bude potřeba použít trochu víc cukru, asi 40-50g namísto 30g na posyp ovoce. A sníh v rozpálené troubě rychle zhnědne, takže tuhle variantu je potřeba po zhruba 15 minutách zakrýt třeba plátem alobalu.