P1020695.jpgSalát s rýžovými nudlemi na asijský způsob

Studený salát, který je dobré doplnit na tenké plátky nakrájeným masem; já jsem zatím použila buď hovězí steak nebo kachní prsa, udělaná jako medium well done. Vypečenou šťávu z masa je dobré přidat do zálivky (v případě kachny šťávu necháme v chladu, aby tuk ztuhl do kompaktní pokličky, kterou odstraníme).

Potřebujeme (na 4 porce):
  • 160g slabých rýžových nudlí
  • 10g sezamového oleje
  • 300g salátové okurky
  • 150g mrkve
  • 250g cherry rajčátek
  • hrst čerstvého koriandru
  • (případně cukrový hrášek a/nebo zelená cibulka)
  • 35g kešu oříšků
Na zálivku:
  • 2 chilli papričky
  • stroužek česneku
  • 10 ml sezamového oleje
  • 2-3 lžíce rybí omáčky
  • šťáva z půlky citronu
  • 15g třtinového cukru

Postup:

  1. Nudle připravíme podle návodu, slijeme, propláchneme studenou vodou a promícháme se sezamovým olejem.
  2. Z okurky a mrkve uděláme špalíky cca 10cm a potom je, nejlépe škrabkou na julienne, nastrouháme na slabé nudličky.
  3. Cherry rajčátka příčně překrojíme, koriandr potrháme na menší kousky a vše promícháme s nudlemi. Někdy je lepší vše opatrně promíchat rukama.
  4. Chilli papričku a česnek nasekáme na drobné kousky, cukr rozpustíme ve 3 lžících horké vody. Přidáme rybí omáčku a citronovou šťávu a důkladně promícháme (nejlepší je zálivku protřepat v malé zavařovací skleničce).
  5. Kešu oříšky nasekáme na menší kousky a krátce nasucho opražíme.
  6. Zálivku promícháme do salátu.
  7. Servírujeme s plátky masa, zbylým koriandrem a kešu oříšky.

Výživové hodnoty v jedné porci (bez masa):

Kcal: 281, bílkoviny: 6,6g, sacharidy: 43,3g, z toho cukry: 8,1, tuky: 9,25g.