Salát z řapíkatého celeru

Řapíkatý celer podporuje činnost ledvin a snižuje krevní tlak. Také napomáhá odbourat stres a uklidňuje nervy. Na rozdíl od minulosti už se teď dá běžně koupit, ale stejně ho mnozí asi znají hlavně jako tu ozdobu, která trčí z Bloody Mary. Řapíkatý celer se dá přidávat do vývaru a nejrůznějších dlouho dušených jídel, použít se dá ale i syrový, servírovaný třeba s různými dipy nebo v salátech. Při nákupu je potřeba zaměřit se hlavně na zbylé lístky - měly by působit čerstvě, neovadle. A řapíky musí být pevné, ne gumově pružné. Pro zpracování do salátu je dobré z jednotlivých řapíků stáhnout vlákna vedoucí po povrchu. Někdo řapíky za tímto účelem loupá škrabkou, to mi ale přijde zbytečné - když se u konce příčně nakrojí, stačí vždy pár vláken chytit mezi palec a ostří nože a sloupnout je. 

 Potřebujeme (na cca 6 porcí):

  • 40g chia semínek
  • 400ml kokosového mléka Alpro (případně obyčejného mléka nebo vody)
  • 50g vlašských ořechů, nahrubo nasekaných
  • 50g sušených brusinek
  • 400g řapíkatého celeru (cca 1 balení)
  • 400g jablek, přednostně s červenou slupkou
  • 500g jogurtu (např. Hollandia)
  • 50g javorového sirupu
  • cca 10g mleté skořice
  • citronová šťáva

Postup:

  1. Ořechy a brusinky zalijeme teplejší vodou a necháme stát.
  2. Chia semínka rozmícháme v kokosovém mléce.
  3. Celer očistíme, pokud možno zbavíme všech vláken a nakrájíme na měsíčky cca 2-3 mm. Použijeme i lístky - část jich nasekáme, část odložíme na ozdobu.
  4. Jablka i se slupkou nakrájíme na menší kousky a zakápneme citronem.
  5. Scedíme ořechy a brusinky, a všechny ingredience smícháme dohromady, případně ještě dochutíme trochou citronové šťávy a dáme do chladu odležet.

Výživové hodnoty na 1 porci ze 6:

Kcal: 253, bílkoviny: 6,6g, sacharidy: 30g, z toho cukry: 22,4g, tuky: 11,6g.