P1040481.jpgSmoothie z jahod a polníčku s balzamikem

Koupila jsem balení polníčku na salát a jahody na jogurtové smoothie. Nakonec to ale dopadlo jinak - obojí jsem spolu dohladka rozmixovala a ta extra ingredience se nabídla sama. Balzamikový ocet je s jahodami ověřená kombinace a do salátových zálivek se přidává taky. Ve smoothie jsem ho sice zatím nikde neviděla, ale je to fermentovaná potravina, takže zdravotně to rozhodně znamená přínos, o chuti ani nemluvě. Trochu tady ocituji Wiki - věděli jste, jak složitě balzamikový ocet vzniká? "Je to speciálně upravované, zahušťované a dlouhodobě fermentované víno, které je vinným octem jen doplněno. Základem jeho výroby je mošt bílé odrůdy Trebbiano pocházející z okolí Modeny nebo z provincie Reggio Emilia. Vylisovaný mošt se prohřeje, čímž zkoncentruje. Výsledkem tohoto dlouhotrvajícího procesu je tmavohnědý sirup, do něhož se pak přidá určité množství starého vinného octa, aby se rozběhlo kvašeníZajímavostí tradičního výrobního procesu je, že kvašení probíháv půdních prostorách zvaných acetaia. V zimě zde panuje mrazivé chladno, v létě naopak vedro a v jarním či podzimním období vlhko. Díky těmto klimatickým podmínkám se dále zmenší objem moštu (ze 100 l nakonec vznikne jen několik litrů) a mošt pomalu kvasí. Než proběhnou dva kvasné procesy, uběhnou asi tři roky. Nejprve dochází k alkoholovému kvašení, při němž se cukr obsažený v moštu přemění na alkohol. V druhé fázi přemění octové bakterie alkohol na ocet. Tento mladý ocet se pak nechává zrát, aby se rozvinulo jeho aroma.  Dobrému balzámovému octu to trvá přinejmenším 12 let, ty nejlepší však zrají 30, či dokonce 50 let. Přitom se, podobně jako je tomu u sherry, postupně stěhuje z jednoho sudu do druhého, čímž získává chuť a charakter...". 

Potřebujeme (na 1-2 porce):

  • 125 g polníčku
  • 250g jahod
  • Citronovou šťávu a dobrý balzamikový ocet na dochucení

Postup:

  1. Jahody a polníček rozmixujeme dohladka.
  2. Dochutíme citronovou šťávou a balzamikem. Já jsem do uvedeného množství dala jednu polévkovou lžíci, přidávat je ale dobré  postupně - záleží na stáří a chuti balzamika i na Vašich chuťových preferencích.  

Výživové hodnoty na uvedené množství) :

Kcal: 140, bílkoviny: 4,7g, sacharidy: 26,4g, z toho cukry: 11,9g, tuky: 1g