Těstovinový salát s pekingským zelím

Jednoduchý salát z pár ingrediencí. Díky přidanému masu má celkem vysoký obsah bílkovin, ale stejně bych ho doporučovala spíš k obědu. Jíst se dá i teplý, ale je dobrý i zastudena. Ideální jako krabičkový oběd do práce.

Tenhle salát dělám už léta a vždycky jsem do něj používala pekingské zelí. Ale použít se dá i čerstvé hlávkové bílé zelí (v ideálním případě jeho špičatá varianta), které je tak křehké a jemné, že se jím to pekngské dá skvěle nahradit. Ale od konce léta, když je zelí už tužší, doporučuju původní variantu s tím pekingským.

 Potřebujeme (na 4-5 porcí):

  • 20ml oleje, nejlépe řepkového
  • 200g suchých těstovin, např. Panzani Torti (vrtulky) - pro celiaky nějakou bezlepkovou variantu, například kukuřičné nebo rýžové
  • 500g krůtích prsou, nakrájených na malé kousky
  • 250g čerstvých žampionů
  • Malou plechovku (280 g pevného podílu) konzervovaných loupaných broskví v nálevu se sníženým obsahem cukru (někdy je označen jako "Light", ale to znamená jen méně cukru, nikoli nějaké umělé sladidlo) 
  • 400-500g pekingského zelí, případně mladého hlávkového zelí
  • Sůl, čerstvě mletý barevný pepř, citronovou šťávu k dochucení

Postup:

  1. Nakrájená krůtí prsa smícháme s olejem a necháme chvilku odležet.
  2. Ze zelných listů vyřízneme spodní část řapíku, opláchneme, osušíme a nakrájíme na proužky.
  3. Žampiony opláchneme, nakrájíme na kousky, v kastrolku podlejeme trochou horké vody a odkryté, za občasného promíchnutí, podusíme doměkka, resp. dokud se neodpaří všechna voda. Bude to trvat asi 5 minut.
  4. Odleželé kousky krůty orestujeme. 
  5. Broskve nakrájíme na menší kousky.
  6. Podle návodu uvaříme na skus těstoviny (v řádně osolené vodě), slijeme z nich vodu a hned smícháme se zelím - to teplem tak akorát povolí.
  7. K zelí a těstovinám přidáme hotové žampiony, kousky krůtího masa a broskví a přelijeme broskvovou šťávou.
  8. Podle chuti dosolíme a ochutíme citronem a čerstvě mletým pepřem.

Výživové hodnoty na 1 porci z pěti:

Kcal: 384, bílkoviny: 30,9g, sacharidy: 48,2g, z toho cukry: 16g, tuky: 7,2g

Výživové hodnoty na 1 porci ze čtyř:

Kcal: 480, bílkoviny: 38,6g, sacharidy: 60,3g, z toho cukry: 19,9, tuky: 9g