Tříminutová zmrzlina

Nejsem příznivcem velkých mrazáků. V tom našem míváme jen hrášek, fazolky, filé Nowaco a pár lahví domácího vývaru, který dělám ve velkém. No a pak ještě vždycky několik balení Black Forest Fruits - zmrazeného drobného bobulovitého ovoce, většinou je to směs červeného a černého rybízu, ostružin a malin. Používám ho do jogurtu a smoothies, na koláče a ovocné knedlíky, a taky jako hlavní součást domácí zmrzliny. Tahle moje je jen ze tří ingrediencí, sladkost jí dodává jen ovoce, a díky přidanému řeckému jogurtu nebo skyru má i překvapivě hodně bílkovin a vápníku. Kromě Black Forest Fruits zmrzlinu přislazuje a texturu jí dodává banán - ten většinou i se slupkou tak hodinu předem taky strčím do mrazáku, ale dá se i úplně zamrazit - to už ale samozřejmě oloupaný a nakrájený na slabší kolečka. Při výrobě zmrzliny taky záleží na výkonu vašeho mixéru - ten můj, Nutribullet, má 900W a poradí si s ovocem rovnou z mrazáku (ale musí ho obalovat nějaká tekutá složka, v našem případě jogurt). Pokud si tím svým nejste jisti, nechte ovoce nejdřív radši chvilku v teple povolit. 

Potřebujeme (na 4 porce):

  • 300g zmrazeného ovoce Black Forest Fruits (nebo třeba vlastnoručně nasbíraných a zamrazených borůvek apod.)
  • Jeden zmrazený větší banán cca 100g, nakrájený na kolečka
  • 300g bílého řeckého jogirtu Milko nebo bílého skyru

Postup:

  1. Všechny ingredience promícháme a dohladka rozmixujeme.  Zmrazené ovoce má v mixéru (aspoň tom mém) tendenci vytvořit kompaktní hroudu, s níž může mixér mít trochu problém. Pak je dobré směs v nádobě trochu protřepat, aby se k ovoci dostal ještě nepřimíchaný jogurt, a znovu promixovat.
  2. Okamžitě servírujeme. 

Výživové hodnoty (na 1 porci ze 4):

Kcal: 116, bílkoviny: 10,2g, sacharidy: 16g, z toho cukry: 11,5g, tuky: 0,6g, vápník: 90mg