Trojovocný koláč bez lepku a cukru (a přesto dobrý!)

Tehle koláč jsem poprvé upekla proto, že nám tak nějak zbyly tři už opravdu řádně zralé banány. A protože banány bývají často základem receptů, v nichž chybí tu mouka, tu cukr a tu zase tepelné zpracování, rozhodla jsem se vytvořit taky něco "zdravého". Rozmačkané banány a nastrouhané jablko dodají dostatek sladkosti, a aby koláč mohli i celiaci, použila jsem přirozeně bezlepkovou pohankovou mouku a pohankové vločky. Kdo s lepkem nemá problém, může použít mouku klasickou (přednostně celozrnnou) a vločky třeba obyčejné ovesné. Cuketa je v receptu spíš proto, že na mne smutně vykoukla z lednice. Těstu dodá další vláčnost a není v něm vůbec poznat. Kdo cuketu nemá, může adekvátně navýšit množství jablek - v koláči se tak ještě trochu navýší obsah cukru. Ovšem ať už s cuketou nebo bez ní, pochází veškerý cukr v koláči jen z ovoce.

Potřebujeme (na hluboký pekáč cca 26*34 cm):

  • 3 zralé banány (cca 300g)
  • 250g jablek, nahrubo nastrouhaných, klidně i se slupkou
  • 100g cukety, nahrubo postrouhané
  • 4 vejce
  • 400g hustého jogurtu, třeba Hollandie se slitou syrovátkou
  • 200g vloček (pohankových, ovesných, mixu ...) - najemno rozmixovaných v kuchyňském robotu
  • 200g pohankové mouky (ne celozrnné - aspoň mně se zdá hořká a až moc zdravá)
  • sáček kypřícího prášku (celiaci bezlepkový, třeba od firmy Labeta)
  • 2 lžičky sody bicarbony
  • 500g borůvek, čerstvých nebo zmrazených 
  • 20g sezamových semínek na posypání

Postup:

  1. Začneme předehřívat troubu na 180°C. Pokud používáme zmrazené borůvky, předehřejeme na 190°C. Pekáček cca 26*34 cm vyložíme pečícím papírem nebo fólií, případně vymažeme tukem a vysypeme moukou.
  2. Vajíčka rozmixujeme s jogurtem a banány a do vzniklé směsi přimícháme nahrubo postrouhaná jablka a cuketu. 
  3. V jiné míse vytvoříme směs z rozmixovaných vloček, mouky, prášku do pečiva a sody.
  4. Do tekuté ovocné směsi přisypeme tu suchou a vymícháme dohladka. Nakonec přidáme borůvky, směs nalijeme do pekáčku, posypeme sezamovými semínky a dáme péct.
  5. Máme-li zmrazené borůvky, pečeme prvních 15 minut při teplotě 190°C, potom ubereme na 180°C. U čerstvých borůvek začneme rovnou na 180°C. Celková doba pečení je přibližně 60 minut, závisí ale na konkrétní troubě.
  6. Hotový koláč necháme dobře vychladnout a uchováváme v lednici. 

Výživové hodnoty na 100g:

Kcal: 144, bílkoviny: 5g, sacharidy: 22,6g, z toho cukry: 6,7g, tuky: 3,85g