Tuňáková pomazánka

Rychlá pomazánka plná bílkovin, takže si ji s klidem můžete dát k večeři. Kdo preferuje slanou snídani, tak pro něj to je taky dobrá volba - a na rozdíl od večeře může být porce pečiva větší. 

Na pomazánku používám tuňáka ve vlastní šťávě značky Nixe (mají ho v Lidlu). Je o něco větší, než ostatní tuňákové konzervy, a maso je hezky pevné, ve velkých kouscích. Na rozdíl od srovnatelných výrobků je výrazně méně slaný, což považuji za plus. Sůl přidávejte podle vlastní chuti, moc jí potřeba nebude.

Potřebujeme (na cca 3 porce):

  • 250g netučného tvarohu
  • 200g jogurtu, např. Hollandia
  • 150g okapaného tuňáka ve vlastní šťávě
  • Zelenou cibulku podle chuti
  • Sůl, citronovou šťávu na dochucení

Postup:

  1. Z tuňákové konzervy slijeme do mističky vodu (kdyby byla pomazánka příliš hustá, použijeme ji na dosažení potřebné konzistence).
  2. Cibulku omyjeme a nať nastříháme/nasekáme na slabá kolečka.
  3. V misce dohladka promícháme tvaroh s jogurtem, potom přidáme tuňáka a cibulku - ty už zamícháme jen tak nahrubo, aby v pomazánce zůstaly kousky masa.
  4. Dochutíme citronovou šťávou a solí. 

Výživové hodnoty ve 100g:

Kcal: 72, bílkoviny: 11,7g, sacharidy: 3g, z toho cukry: 2,5g, tuky: 1,4g