Tvarohovo-třešňový koláč s kakaem 

Na to, že jde o sladký ovocný koláč, obsahuje tenhle můj momentální snídaňový favorit celkem dost bílkovin, relativně málo cukru a z jedné 200g porce získáme 130mg vápníku. Navíc jde o jednoduchou a časově nenáročnou záležitost. Jedinou komplikaci představuje vrchní vrstva třešňového želé. Je sice efektní a chuť tvarohu hezky doplní, ovšem mně se zatím nikdy nepodařilo docílit toho, aby byla rovnoměrná. I když plechem s koláčem před vložením do trouby vždycky trochu poklepu, aby se tvarohová vrstva zbavila přebytečného vzduchu, stejně je povrch koláče po upečení nerovný a tomu pak odpovídá i vrstva želé. Pokud si želé odpustíte, můžete šťávu z kompotu buď použít jinde, nebo trochu svařit, aby se zkoncentrovala, a potom ji přidat do tvarohové vrstvy. Tuhle variantu ale nemám odzkoušenou - myslím, že by bylo potřeba přidat trochu víc škrobu, aby tvaroh dostatečně ztuhl.

Potřebujeme:

  • 300g ovesných vloček, pro bezlepkovou variantu pohankových nebo certifikovaných bezlepkových ovesných
  • 50g datlového sirupu (případně stejné množství tekutějšího medu)
  • 50g kakaa
  • 200g balení cream cheese (v receptu použita Goldessa balance Cream Cheese Light, dobře poslouží i Philadelphia ap.)
  • 200g řeckého bílého jogurtu Milko, nebo islandského Skyru
  • 5 vajec
  • 100g třtinového cukru
  • 750g tvarohu bez tuku
  • 250g polotučného tvarohu
  • 200g balení cream cheese (v receptu použita Goldessa balance Cream Cheese Light, Lidl, dobře poslouží i Philadelphia ap.)
  • 50g bramborového nebo kukuřičného škrobu
  • 15g mleté želatiny nebo agaru
  • 1 balení (680g) třešňového kompotu (použila jsem vypeckované třešně Harvin z Lidlu) 

 Postup:

  1. Předehřejeme troubu na 180°C. Pekáček cca 26*33 cm vyložíme pečicím papírem nebo fólií, případně vymažeme tukem a vysypeme moukou.
  2. Třešňový kompot scedíme a třešně necháme dobře okapat. Šťávu uchováme na později.
  3. Vločky nahrubo pomeleme ve food procesoru a smícháme s jogurtem, 1 balením cream cheese, kakaem a datlovým sirupem. Nejlépe to jde rukama.
  4. Vzniklou hmotu přemístíme do pekáče a prsty namačkáme do rovnoměrné vrstvy.
  5. Nejlépe ve food procesoru dobře prošleháme celá vejce s cukrem. Hmotu přelijeme do větší mísy a smícháme s tvarohem, druhým balením cream cheese a škrobem. Nakonec přidáme okapané třešně. 
  6. Tvarohovo-třešňovou hmotu nalijeme na vločkovo-kakaový základ. Pekáčkem párkrát poklepneme o stůl, aby se z náplně uvolnily případné vzduchové bubliny.   
  7. Pečeme cca 50 minut na 180°C.
  8. Hotový koláč necháme důkladně vychladnout.
  9. Na třešňové želé rozmícháme v menším kastrolku želatinu nebo agar ve šťávě z kompotu a prohříváme, dokud se prášek zcela nerozpustí. Tekutina by se ale neměla vařit.
  10. Želatinu nalijeme na vychladlý koláč. Jde o opravdu řídkou tekutinu, ale vychladlá tvarohová náplň má na povrchu pevnou vrstvičku, takže želé se nevsákne dovnitř a přes noc hezky ztuhne.
  11. Hotový koláč uchováváme v lednici.

Výživové hodnoty ve 100g:

Kcal: 156, bílkoviny: 10,4g, sacharidy: 20,3g, z toho cukry: 11,2g, tuky: 3,4g, vápník 65mg