Večerní chlebík od PENAMu

Koupila jsem si v Tescu "Večerní chlebík" od firmy Penam. 250g krájeného chleba za, tuším, 30 Kč. Jeho hlavní předností má být vysoký obsah bílkovin a naopak málo sacharidů, neboli pečivo vhodné ke konzumaci večer.

Upřímně nevím, proč svoji novinku nazvali chlebíkem, proč to není obyčejný chléb. Trochu to vzbuzuje podezření, že se výrobek nemůže jmenovat chléb proto, že není chlebem podle nějaké definice (stejně jako se pomazánkové máslo už nemůže jmenovat máslo, protože nemá těch minimálně 82% mléčného tuku, resp. proč Lenka Požárová musela své Fenomenální dýňové máslo přejmenovat na "mlslo"). Ale zdá se, že to je prostě chleba, protože ten je definován jako  " pekařský výrobek kypřený kvasem, popřípadě droždím, ve tvaru veky, bochníku nebo formový, o hmotnosti nejméně 400 g s výjimkou krájeného chleba a netradičních druhů chlebů." Chlebík je pečený, je formový a obsahuje droždí.

(Více o chlebu např. tento nový článek dTestu)

Takže, Večerní chlebík má následující složení: "Pekařská směs 53 % [bílkovina (pšeničná, sójová, lupinová), sójový šrot, lněná semena, slunečnicová semena, sójová mouka, pšeničná celozrnná mouka, pšeničné otruby, jablečná vláknina, droždí, sezamová semena, jedlá sůl, pražená ječná sladová mouka], pitná voda, droždí. Výrobek může obsahovat stopy jiných obilovin obsahujících lepek, vajec, mléka, skořápkových plodů".

A výživové údaje zde v tabulce:

 

Výživové údaje:

ve 100 g:

%* ve 100 g:

Energie

 1260 kJ/ 304 kcal

15 %

Tuky

17 g

24 %

z toho: nasycené mastné kyseliny

1,9 g

9 %

Sacharidy

3,6 g

1 %

z toho: cukry

0,8 g

˂ 1 %

Vláknina

13 g

 

Bílkoviny

28 g

55 %

Sůl

1,3 g

21 %

*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby (8 400 kJ/2000 kcal).

Moje senzorické hodnocení - v balení je 11 plátků, každý má tedy asi 20g. Je to hodně nadýchané a hodně semínkové. Hned jsem si vzpomněla na jeden druh chleba, který mi moc chutnal v Holandsku. Teď už jen pomazat máslem nebo Florou Light - chutná mi to. Rozhodně to není poctivý chleba z žitného kvasu, ale fakt to není špatné. Upřímně se mi nechce věřit těm jen 3,6 gramům sacharidů ve 100 gramech, ale nejspíš to tak opravdu je.

Jediné, co mne překvapilo, bylo, že chlebík není moc slaný. A přitom má obsah soli vyšší, než stanovuje norma: limit je 1,2g soli na 100g chleba a chlebík má 1,3g. Sůl je téměř ve všem a naše vnímání slané chuti je tím trochu zkreslené (obdobně to je i s cukrem). Údajně 70-80% soli, kterou člověk sní, pochází z potravin (uzeniny, sýry), nikoli z vědomého přisolování jídla. A 20-30% příjmu soli je z pečiva (víc např. zde) s tím, že více soli se přidává do pečiva celozrnného, právě pro dotažení chuti. Takže teď si má člověk správně vybrat! (A ještě pozor na údaj o obsahu soli na etiketách - je rozdíl mezi solí a sodíkem a výrobci to udávají různě - těm doporučovaným 5g soli denně odpovídá cca 1,5g sodíku).

Takže verdikt - kdo si večer nemůže nebo nechce odpustit pečivo, tak chlebík je, podle mne, vhodná alternativa. Dražší, ale ne přehnaně. Jediné, na co je potřeba dát pozor, je ta obsažená bílkovina z lupiny. Lupina je samostatně deklarovaným alergenem a řekla bych, že v běžné stravě obyčejného strávníka se asi nevyskytuje, neboli možná že i pro mne požití chlebíku bylo prvním kontaktem s novým alergenem. Zatím je mi dobře ;)

Update: tak lupinu už jsem asi jedla, a vy nejspíš taky, viz například článek tady.

A podle výrobce se Večerní chlebík dodává do Billy, Tesca a Alberta.