Zelené smoothie s avokádem a mangem

Aby bylo mango opravdu šťavnaté a sladké, je lepší kupovat ho, když už je zralé, neboli na pohmat trochu měkké. Často bývá označeno „RTE - Ready To Eat", neboli připraveno ke konzumaci. Když není na výběr a k dispozici jsou jen tvrdé nedozrálé kusy, je to trochu sázka do loterie - mango můžeme doma dát do papírového pytlíku a nechat dozrát za pokojové teploty, ale někdy se zadaří a někdy to prostě není ono. Proto, pokud máte mango rádi, je dobré si pořídit pár těch hezky zralých, když jsou zrovna k dispozici, doma je oloupat, nakrájet na kousky a v porcích vhodné velikosti zamrazit. Párkrát jsem v LIDLu narazila na hlubokozmrazené mango, a bylo skvělé, ale teď už se nějak ztratilo.

Kombinace manga se špenátem a okurkou může na první pohled působit divně a nesourodě, ale díky přidanému avokádu a pomeranči má výsledek příjemnou chuť, ze které žádná z ingrediencí netrčí, a přidané avokádo mu dodá potřebnou krémovitost. Smoothie pijte nejlépe ihned, ale v lednici vydrží i do druhého dne.

Potřebujeme (na 2 porce):

  • půlka hezky zralého avokáda (cca 70g)
  • 60g špenátových lístků
  • 100g dužiny z měkkého sladkého manga
  • 1 menší šťavnatý pomeranč (100g)
  • 100g okurky
  • Citronovou šťávu na dochucení
  • Vodu na dolití

Postup:

  1. Z jednotlivých dílků pomeranče oloupeme svrchní blanku.
  2. Avokádo, okurku a mango nakrájíme na menší kousky a zakápneme citronem.
  3. Všechny přísady nasypeme do mixéru nebo smoothie makeru, zalijeme přiměřenným množstvím vody a dohladka promixujeme. 

Výživové hodnoty na 1 porci (ze dvou):

Kcal: 141, bílkoviny: 2,7g, sacharidy: 16,2g, z toho cukry: 11,7g, tuky: 7,2g, vláknina: 4,9g.

Poznámka: Pokud zbylé avokádo nepoužijete hned, například na guacamole nebo zapečení, tak ho nekrájejte klasicky naplocho, ale odřízněte mu vršek nad peckou, a bude-li to málo, přikrajujte kolečka okolo pecky. Zbytek se dá, zabalený v alobalu a na řezu zakápnutý citronem, skladovat v lednici i několik dní.