Úvodní stránka » RECEPTY » Bezlepkové semínkové řezy

Bezlepkové semínkové řezy

Vločkovo-semínková snídaně do ruky. V receptu jsou použity pohankové vločky, takže je vhodná i pro ty, kdo se lepku z jakéhokoli důvodu vyhýbají. Naopak semínky (a tudíž zdravými vícenenasycenými mastnými kyselinami) jsem nešetřila. Semínka/ořechy použijte podle toho, co máte zrovna doma, doporučuji ale zachovat aspoň chia nebo drcený len, protože po namočení se z nich vytvoří gel, který v receptu nahrazuje absentující vajíčko. Pokud by Vám tedy těsto nedrželo pohromadě, přidejte vejce.

Pohankové vločky (dokonce v bio kvalitě) se dají, samozřejmě, pořídit v obchodech se zdravou výživou, ale mají je třeba i v Albertu nebo Tescu. 

Přidaným proteinovým práškem jsem chtěla přidat na bílkovinách - pokud ho nemáte nebo nechcete použít, tak buď navyšte množství vloček, nebo přidejte méně vody. Výživové hodnoty v tomto případě ale nebudou shodné s těmi zde uvedenými.

Potřebujeme:

  • 25g drceného lněného semínka
  • 50g chia semínek
  • 25g dýňových semínek
  • 60g slunečnicových semínek
  • 50g sušené kustovnice čínské (goji)
  • 700ml teplé vody
  • 230g pohankových vloček, nahrubo pomletých
  • prášek do pečiva (bezlepkový např. od firmy Labeta, případně vinný kámen)
  • 120g třtinového cukru
  • 65g vanilkového proteinového prášku
  • 25g bílých sezamových semínek

Postup:

  1. Len, chia, dýňová a slunečnicová semínka a goji namočíme do vody a necháme cca 20 minut stát.
  2. Rozehřejeme troubu na 180°C.
  3. Plech vyložíme pečícím papírem nebo nepřilnavou fólií, případně vymažeme tukem.
  4. V míse smícháme vločky, prášek, cukr a proteinový prášek.
  5. Směs semínek, i s případnou nevstřebanou vodou, přimícháme do sypké směsi v míse a necháme ještě chvilku stát, aby se i vločky trochu nasákly. Pokud by výsledná hmota byla moc suchá a nedržela pohromadě, opatrně přidáme ještě trochu vody. 
  6. Těsto rozprostřeme na plech a posypeme sezamovými semínky.
  7. Pečeme v troubě při 180°C asi 25 minut, potom stáhneme teplotu na 160°C a pečeme dozlatova, přibližně ještě dalších 10 minut. Výsledek by měl být vláčný, nikoli přesušený.
  8. Po vychladnutí nakrájíme. 

Výživové hodnoty na 100g:

Kcal: 239, bílkoviny: 11,8g, sacharidy: 30,7g, z toho cukry: 13g, tuky: 6,9g.