Úvodní stránka » Nové příspěvky » Jablečné tvarohové knedlíky

Jablečné tvarohové knedlíky

Tohle je náš klasický rodinný recept - jablečné knedlíky podle něj vařila moje babička. Mívali jsme je často právě v létě, kdy na chatě padala jablka a babička pro ně hledala důstojné využití. Takže kromě skvělých jablečných koláčů, křížal nebo kompotu dělala i tyhle knedlíky. Nejvíc práce dá očistit a nakrájet jablka - zbytek už je hračka. Díky tvarohovému těstu i přelivu ze zakysané smetany a jogurtu je v jedné porci víc než třetina doporučené denní dávky vápníku, a nezanedbatelný je i obsah bílkovin. Pokud chcete na bílkovinách ještě přidat, stačí vyměnit Hollandii třeba za skyr.

Na knedlíky je lepší použít místo mouky dětskou krupičku - výsledek je nadýchanější a celkově "lehčí". Ovšem pokd chcete nebo potřebujete knedlíky udělat bezlepkové, klidně sáhněte po kukuřičné mouce (měla jsem tu od firmy Extrudo). Není nijak jemně mletá, tu dětskou krupičku strukturou docela připomíná, a výsledek je s tou krupičkovou variantou srovnatelný, knedlíky budou jen výrazně žlutější.

Potřebujeme (na cca 15 knedlíků, což je 5 porcí):

  • 500g netučného tvarohu (ve vaničce, ale s okapanou přebytečnou syrovátkou)
  • 270g dětské krupičky, případně kukuřičné či pohankové krupice nebo mouky
  • 2 vejce
  • špetku soli
  • 500g jablek, nakrájených na menší kousky (klidně i se slupkou)
  • 250g kelímek zakysané smetany se 14% tuku
  • 250g bílého jogurtu (například Hollandia)
  • 35g třtinového cukru nebo jiného sladidla
  • skořici podle chuti

Postup:

  1. Do většího hrnce si dáme vařit dostatečné množství vody.
  2. V míse smícháme okapaný tvaroh, vejce, sůl a krupičku. Těsto necháme chvilku odležet, aby krupička natáhla trochu tekutiny. Výsledkem by mělo být jen opravdu maličko lepivé těsto - bude-li moc řídké, přisypeme ještě trochu krupičky. Příliš tuhé těsto zjemníme trochou tvarohu nebo jogurtu.
  3. Do těsta zapracujeme kousky jablek. Pokud těsto nepojme všechny, tak to nevadí - zbylé kousky můžeme zatlačit až do už vytvarovaných knedlíků.
  4. Z těsta vytvarujeme 15 knedlíků o průměru cca 6-7cm. Nejlepší je těsto lžící rozdělit na těch 15 kousků a ty potom vytvarovat namočenýma rukama. Pokud nám zbyla nějaká jablka, zapracujeme je do knedlíků teď. 
  5. Knedlíky vhodíme do vroucí vody, preventivně odlepíme ode dna a vaříme přibližně 15-17 minut (počítáno od okamžiku, kdy jsme je dali do vody, která se tím ochladila. Plotýnku je dobré mít zapnutou na maximum, aby se var co nejrychleji vrátil, potom plamen trochu stáhneme). Uvedená doba je orientační - nejlepší je už za cca 13-14 minut jeden knedlík vylovit, rozříznout a zkontrolovat, zda už je úplně provařený.
  6. Zatímco se knedlíky vaří, uděláme smetanovo-jogurtový přeliv - jednoduše spolu dohladka vymícháme zakysanou smetanu, jogurt, cukr a skořici.
  7. Hotové knedlíky roztrhneme pomocí dvou vidliček, rozdělíme na talíře a přelijeme skořicovou smetanou. 

Výživové hodnoty v jedné porci z 5 (3 knedlíky):

Kcal: 527, bílkoviny: 25,7g, sacharidy: 75,6g, z toho cukry: 26,9g, tuky: 13,1g, vápník 285mg