Úvodní stránka » RECEPTY » Mandlové sušenky s citronem a brusinkami

Mandlové sušenky s citronem a brusinkami

Jednoduché, bezlepkové, rychlé. Pro toho, kdo má rád marcipán, ale připadá mu sladký, je tohle, myslím, skvělá volba. Sušenky mají jen 5 základních ingrediencí, a když si je upečete doma, budete přesně vědět, co jíte.  

Jen pro jistotu k mandlové mouce: při troše štěstí ji seženete třeba v Lidlu, případně na webu tady nebo  tady u Fialy). 

Stran přidané citronové kůry - nejlepší je, samozřejmě, použít biocitron. Když ho ale zrovna nemáte, vezměte normální "chemický" a zkuste postupovat takto: nejdříve kůru důkladně odrhněte tvrdým kartáčkem s trochou jaru, pak rychle, ale pořádně opláchněte vroucí vodou a hned dejte do studené. Takto se zbavíme mechanických nečistot i části chemického postřiku (některé pesticidy se takto smyjí lépe, až z poloviny, některé hůře). A nakonec otřete lihem, případně vodkou - etanol je je pro pesticidy daleko účinnější rozpouštědlo než voda. 

Potřebujeme (na přibližně 20 kousků):

  • 170g mandlové mouky
  • špetku soli
  • 5 g sody bicarbony (případně prášku do pečiva - v tomto případě ale pozor, pokud chcete péct bezlepkově. prověřený je třeba bezlepkový prášek od Labety) 
  • 2 lžíce nastrouhané kůrya z (bio)citronu
  • 30g sušených brusinek, pokrájených na kousky
  • 50g javorového sirupu (nebo tekutého medu nebo agáve - v takvémto množství té friktózy zase nebude tolik) 
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 bílek

Postup:

  1. Předehřejeme troubu na  180°C.
  2. Plech vyložíme nepřilnavou fólií nebo papírem na pečení.
  3. V míse smícháme všechny sypké ingredience.
  4. Přidáme citronovou šťávu, bílek a javorový sirup. Od tohoto okamžiku je potřeba pracovat rychle, protože soda kontaktem s tekutinou (navíc kyselou) už začíná pracovat.
  5. Obsah mísy zpracujeme v kompaktní těsto - je to za chvilku a nejlépe to jde rukama.
  6. Vzniklou lehce lepkavou hmotu rozdělíme na poloviny, přeneseme na plech a vytvarujeme dva válečky dlouhé cca 20 cm. Svrchu je kehce zploštíme, takže šířka pak vyjde na cca 5-6 cm.
  7. Pečeme při 180°C přibližně 15 minut. Válečky by měly být zlatavé - pokud se začnou barvit moc intenzívně příliš brzy, překryjeme je alobalem.
  8. Plech vyndáme z trouby a válečky na něm necháme vychladnout. Potom je navlhčeným ostrým nožem šikmo nakrájíme na cca 1,5 cm tlusté plátky - mělo by jich vyjít 2 * 10. Těsto uvnitř ještě není zcela propečené a má tendenci lepit se na nůž - ten je proto dobré průběžně oplachovat.
  9. Vzniklé plátky narovnáme naplocho zpět na plech a při 140°C v troubě je ještě zhruba 20 minut dosušíme - po deseti minutách je dobré je otočit.
  10. Na rozdíl od klasických cantuccini jsou  tyto sušenky pořád vláčné. je proto lepší je uchovávat v chladu a tak do deseti dnů sníst. Vzhledem k jejich množství a chuti to ale, myslím, není problém.

Výživové hodnoty na 1 sušenku (ze 20):

Kcal: 68, bílkoviny: 2,4g, sacharidy: 3,6g, z toho cukry: 2,6g, tuky: 4,8g