Úvodní stránka » Nové příspěvky » Mandlový koláč s hruškami a kakaem

Mandlový koláč s hruškami a kakaem

Tenhle koláč je přirozeně bezlepkový, přitom je lehký a nadýchaný. Namísto "normální" mouky je v něm použita mouka mandlová, neboli jemně mleté mandle. Koupit se dá při troše štěstí v Lidlu, případně třeba tady nebo tady u Fialy). Mandlová mouka, samozřejmě, obsahuje celkem dost tuku (cca 50g ve 100g), ale jde o tuky vesměs nenasycené (31g mononenasycených, asi 1g omega-3 a 12g omega-6, nasycených 4g). 100g obsahuje 21g bílkovin a 21g sacharidů. Energetická hodnota je 575 kcal. Co se týká minerálů, jsou mandle velmi bohatým zdrojem hlavně hořčíku a vápníku. Přítomna je i vláknina v množství 11 g na 100g. 

Díky tomu, že do těsta je kromě mandlového tuku přidáno jen minimum másla (hlavně kvůli chuti a vůni), a cukru je vzhledem k celkovému množství těsta taky relativně málo, není výsledek žádnou kalorickou bombou, a jeho výživové hodnoty jsou, pokud si ho dáme třeba k snídani nebo kousek po obědě, celkem rozumně vyvážené. V chuti navíc dominuje čokoláda, nikoli cukr. Toho je v celém koláči jen 100g.

Potřebujeme (na formu velikosti přibližně 21*31 cm, případně kulatou dortovou o průměru kolem 28cm):

  • 5 vajec, žloutky a bílky zvlášť
  • 70+30g třtinového cukru
  • 50g másla, rozehřátého, ale nikoli horkého
  • 50g čistého kakaového prášku
  • 100ml mléka, nejlépe mandlového 
  • špetku soli
  • 200g jemně mleté mandlové mouky
  • půl sáčku prášku do pečiva (cca 5g), pro celiaky bezlepkového
  • 500g hrušek, bez jádřinců a nakrájených na osminky
  • 50 g bílé čokolády nebo marcipánu, nakrájených na malé kousky (lze vynechat)

Postup:

  1. Předehřejeme troubu na 180°C.
  2. Menší pekáček vyložíme pečící fólií nebo papírem, případně vymažeme máslem. 
  3. Ve větší míse smícháme mandlovou mouku, kakao a prášek do pečiva. Mouka má tendenci tvořit hrudky - těch se nejlépe zbavíme tak, že směs promícháváme vidličkou.  
  4. Žloutky a 70g cukru utřeme do nadýchané pěny. Potom dohladka zašleháme změklé máslo a vmícháme mléko. Výsledná hmota je celkem řídká.
  5. V jiné nádobě dotuha ušleháme bílky se špetkou soli a zbylými 30g cukru.
  6. Vyšlehané žloutky s cukrem vlijeme k sypké směsi a dohladka promícháme. Nakonec po částech vmícháme sníh.
  7. Vzniklou hmotu rovnoměrně rozetřeme do pekáčku a poklademe měsíčky hrušek.
  8. Pečeme asi 25-30 minut, potom případně posypeme kousky čokolády nebo marcipánu a v troubě necháme přiližně 5 dalších minut. Za tu dobu se některá čokoláda rozpustí, jiná jen lehce změkne, záleží na kvalitě.
  9. Hned po upečení je koláč relativně suchý, nejlepší je druhý den, kdy se chuti hezky prolnou a vlhkost z hrušek pronikne i do těsta. Doporučuju uchovávat v lednici. 

Výživové hodnoty ve 100g:

Kcal: 264, bílkoviny: 8,9g, sacharidy: 17,3g, z toho cukry: 14,6g, tuky: 17,0g, z toho nasycené MK: 4,6g, vláknina: 4,1g

Výživové hodnoty ve 100g (verze s čokoládou/marcipánem):

Kcal: 276, bílkoviny: 8,8g, sacharidy: 18,9g, z toho cukry: 16,3g, tuky: 17,8g, z toho nasycené MK: 4,6g, vláknina: 4,1g