Úvodní stránka » RECEPTY » Matcha sušenky

Matcha sušenky

Variace na bezlepkové semínkové řezy. Do těsta jsem přidala matcha prášek (blíže viz samostatný článek tady). Matcha čaj je potřeba dávkovat opatrně, doporučuji začít s ještě nižším množstvím, než uvádím v receptu. Na druhou stranu ale v syrovém těstě je chuť prášku cítit mnohem víc, než v hotových sušenkách. Pokud použijeme pohankové, rýžové nebo sojové vločky a bezlepkový prášek do pečiva (např. Labeta) nebo vinný kámen,  dostaneme přirozeně bezlepkovou variantu sušenek. Množství a druh použitých semínek/ořechů je možné měnit a přizpůsobit aktuálnímu stavu zásob, doporučuji ale zachovat aspoň chia nebo drcený len, protože po namočení se z nich vytvoří gel, který v receptu nahrazuje absentující vajíčko. Pokud by Vám tedy těsto nedrželo pohromadě, přidejte vejce.

Použitým proteinovým práškem jsem chtěla přidat na bílkovinách - pokud ho nemáte nebo nechcete použít, tak buď navyšte množství vloček, nebo přidejte méně vody. Výživové hodnoty v tomto případě ale nebudou shodné s těmi zde uvedenými. (Používám 90% protein v prášku buď z DM nebo Rossman drogerie - 350g za cca 180Kč. V prášku je kasein, syrovátkový protein, sója a malé množství proteinu z bílků. Pokud nechcete používat mléčné proteiny, existují i čistě rostlinné proteinové prášky - hrachový, konopný, sojový nebo rýžový - k dostání např. ve Vitalandu pod názvem Pulsin)

Potřebujeme:

  • 50g drceného lněného semínka
  • 50g chia semínek
  • 50g dýňových semínek
  • 50g slunečnicových semínek
  • 50g sušené kustovnice čínské (goji)
  • 700ml teplé vody
  • 250g vloček, nahrubo pomletých
  • prášek do pečiva 
  • 100g třtinového cukru
  • 100g vanilkového proteinového prášku
  • 20g matcha tea v prášku
  • 25g bílých sezamových semínek

Postup:

  1. Len, chia, dýňová a slunečnicová semínka a goji namočíme do vody a necháme cca 20 minut stát.
  2. Rozehřejeme troubu na 180°C.
  3. Plech vyložíme pečícím papírem nebo nepřilnavou fólií, případně vymažeme tukem.
  4. V míse smícháme vločky, prášek, cukr, matcha a proteinový prášek.
  5. Směs semínek, i s případnou nevstřebanou vodou, přimícháme do sypké směsi v míse a necháme ještě chvilku stát, aby se i vločky trochu nasákly. Pokud by výsledná hmota byla moc suchá a nedržela pohromadě, opatrně přidáme ještě trochu vody. 
  6. Z těsta vytvoříme tvary podle potřeby - při pečení těsto trochu nabude, takže je vhodné dodržovat mírné rozestupy. Já jsem použila kulatou formičku s průměrem cca 8 cm, ale lze dávkovat lžičkou nebo těsto prostě rozetřít do pekáče a po upečení nakrájet.
  7. Těsto posypeme sezamovými semínky.
  8. Pečeme v troubě při 180°C asi 20 minut, potom stáhneme teplotu na 160°C a pečeme dozlatova, přibližně ještě dalších 10 minut. Výsledek by měl být vláčný, nikoli přesušený. Doba pečení při obou teplotách ale závisí na velikosti sušenek, výšce těsta i konkrétní troubě, časy jsou proto jen orientační.

Výživové hodnoty na 100g:

Kcal: 240, bílkoviny: 14,2g, sacharidy: 25,5g, z toho cukry: 10,3g, tuky: 7,3g.