Tuky, zejména rostlinné oleje, hrají v naší výživě významnou roli a do zdravého jídelníčku rozhodně patří. Omezování jejich konzumace se projevuje nedostatkem vitaminů rozpustných v tucích a ve slábnoucím imunitním systému. Tuky se však také podílejí na příjemnějším vjemu chuti potravin.

„Zdravotní přínos řepkového oleje spočívá v nízkém podílu nezdravých nasycených mastných kyselin (SAFA) a velmi vysokém obsahu zdraví prospěšných vícenenasycených mastných kyselin (PUFA). Navíc řepkový olej má velmi výhodný poměr mezi omega-3 a omega-6 mastnými kyselinami," uvedl Pavel Suchánek z Laboratoře pro výzkum aterosklerózy v IKEMu.
Podle něj mají mastné kyseliny obsažené v řepkovém oleji zásadní přínos v prevenci srdečně cévních onemocnění. Klinické studie, které sledovaly vliv vyšší konzumace řepkového oleje a vliv náhrady živočišných tuků řepkovým olejem, prokázaly např. příznivé ovlivnění hladiny cholesterolu a lepší průchodnost cév. Dobrý vliv na srážlivost krve a snížení hodnoty krevního tlaku. Prevenci vzniku zánětů, posílení imunitního systému. Konzumace řepkového oleje dokonce také brání vzniku alergických reakcí. Doporučené denní množství omega-3 a omega-6 mastných kyselin je obsaženo ve 100 ml řepkového oleje.
Řepkový olej najde uplatnění v teplé i studené kuchyni, protože díky své neutrální chuti nepůsobí dominantním dojmem a pouze jedinečně doladí chuť hlavních ingrediencí v pokrmu.
Řepkový olej se hodí pro přípravu tradičních českých pokrmů, stejně jako specialit francouzské, čínské, thajské, indické či marocké kuchyně. Toto široké uplatnění řepkového oleje je dáno jeho jemnou a neutrální chutí bez výrazného aroma.
K hlavním výhodám řepkového oleje patří jeho vysoká odolnost při vysokých teplotách a dále jeho tekutost. Tu si zachovává i při skladování v chladu. Marinády, dresinky či octové salátové zálivky připravené z řepkového oleje se proto mohou používat ihned po vytažení z lednice.
Více informací k celému projektu je k dispozici na webových stránkách www.olejnadzlato.cz.
Zdroj: magazin.ceskenoviny.cz, 5. června, 2013