Úvodní stránka » Zajímavosti o zdraví a výživě » Proč mít doma řepkový olej

Proč mít doma řepkový olej

Tuky, zejména rostlinné oleje, hrají v naší výživě významnou roli a do zdravého jídelníčku rozhodně patří. Omezování jejich konzumace se projevuje nedostatkem vitaminů rozpustných v tucích a ve slábnoucím imunitním systému. Tuky se však také podílejí na příjemnějším vjemu chuti potravin.

fotoZ průzkumu veřejného mínění provedeného loni na podzim vyplynulo, že většina českých spotřebitelů při nákupu rostlinných olejů sleduje, o jaký druh oleje se jedná. Průzkum však ukázal, že se čeští spotřebitelé v druzích olejů orientují nedostatečně. Například o experty vysoce ceněném řepkovém oleji více než tři pětiny dotázaných netuší, zda je přínosný nebo ne (od 55 % u matek s dětmi po 59 % u seniorů). Poměrně velké množství dotázaných (zejména senioři – 65 %) také není schopno říct, zda řepkový olej obsahuje spíše prospěšné mastné kyseliny, nebo naopak ty nežádoucí.

„Zdravotní přínos řepkového oleje spočívá v nízkém podílu nezdravých nasycených mastných kyselin (SAFA) a velmi vysokém obsahu zdraví prospěšných vícenenasycených mastných kyselin (PUFA). Navíc řepkový olej má velmi výhodný poměr mezi omega-3 a omega-6 mastnými kyselinami," uvedl Pavel Suchánek z Laboratoře pro výzkum aterosklerózy v IKEMu.

Podle něj mají mastné kyseliny obsažené v řepkovém oleji zásadní přínos v prevenci srdečně cévních onemocnění. Klinické studie, které sledovaly vliv vyšší konzumace řepkového oleje a vliv náhrady živočišných tuků řepkovým olejem, prokázaly např. příznivé ovlivnění hladiny cholesterolu a lepší průchodnost cév. Dobrý vliv na srážlivost krve a snížení hodnoty krevního tlaku. Prevenci vzniku zánětů, posílení imunitního systému. Konzumace řepkového oleje dokonce také brání vzniku alergických reakcí. Doporučené denní množství omega-3 a omega-6 mastných kyselin je obsaženo ve 100 ml řepkového oleje.

Řepkový olej najde uplatnění v teplé i studené kuchyni, protože díky své neutrální chuti nepůsobí dominantním dojmem a pouze jedinečně doladí chuť hlavních ingrediencí v pokrmu.

Řepkový olej se hodí pro přípravu tradičních českých pokrmů, stejně jako specialit francouzské, čínské, thajské, indické či marocké kuchyně. Toto široké uplatnění řepkového oleje je dáno jeho jemnou a neutrální chutí bez výrazného aroma.

K hlavním výhodám řepkového oleje patří jeho vysoká odolnost při vysokých teplotách a dále jeho tekutost. Tu si zachovává i při skladování v chladu. Marinády, dresinky či octové salátové zálivky připravené z řepkového oleje se proto mohou používat ihned po vytažení z lednice.

Více informací k celému projektu je k dispozici na webových stránkách www.olejnadzlato.cz.

Zdroj: magazin.ceskenoviny.cz, 5. června, 2013