Proč pít green smoothies?
Proč pít zrovna green smoothies? Smoothie je nápoj většinou na bázi dohladka rozmixovaného ovoce a zeleniny - na rozdíl od čerstvé šťávy v něm tedy zůstává veškerá vláknina i další prospěšné látky (třeba ta z jablečných slupek - věděli jste, že vitamin C se například z jablka vstřebává mnohem lépe, když ho jíme i se slupkou, protože slupka obsahuje barviva, která zvyšují jeho účinnost?). Denně bychom měli sníst 2 porce ovoce a 4-5 porcí zeleniny. S ovocem to většinou nebývá problém, se zeleninou je to pro leckoho už horší - a přidáním zelených listů do smoothie si minimálně jednu porci zeleniny elegantně zajistíme.
Zelená listová zelenina obsahuje již zmíněnou vlákninu, překvapivě i bílkoviny (cca 2-4g na 100g), vápník, vitaminy A, C a K, vitaminy skupiny B, železo a chlorofyl. Je to právě chlorofyl, který dává listům jejich zelenou barvu (a čím tmavší list, tím lépe). Tvrdí se o něm, že zpomaluje růst choroboplodných baktérií a čistí organismus - pomáhá z něj odstraňovat těžké kovy, chemické toxiny a další. Chlorofyl regeneruje jaterní tkáň.
Zelené nápoje jsou enzymaticky aktivní. Enzymy jsou látky, které řídí většinu biochemických procesů v těle všech živých organismů včetně člověka.
Podle vědeckých výzkumů má zelená listová zelenina blahodárný vliv na lidské zdraví - její konzumace pomáhá snižovat riziko onemocnění rakovinou (především tlustého střeva, prsu, vaječníků, kůže, žaludku a plic) i srdečně-cévními chorobami. A kyselina listová (vitamin B9) je účinná proti úbytku kognitivních funkcí, takže Pepek námořník, který se živil kvanty špenátu, asi nejen že měl svaly, ale asi ani neměl problém a Alzheimerovou nemocí.
Recepty na zelené smoothies zatím tady a tady; postupně je budu přidávat.