OK

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Více informací

Úvodní stránka » Zajímavosti o zdraví a výživě » Úplná dekonstrukce čerstvého jarního závitku z Pho Vietnam Praha

Jaké jsou výživové hodnoty nesmaženého jarního závitku z Pho Vietnam aneb

Úplná dekonstrukce Nem Sai Gon.

 

Protože se snažím sestavovat svým hubnoucím klientům jídelníčky, které obsahují pokud možno maximum potravin a jídel, která mají rádi, byla by škoda ochuzovat je o hotové pokrmy, které vypadají zdravě (a většinou i jsou), ale u nichž není úplně jasné jejich složení. Provedla jsem proto analýzu nesmaženého jarního závitku s krevetami, Nem Sai Gon, z bistra Pho Vietnam (Praha, Slavíkova 1, resp Anglická 15).

Dohromady jsem rozebrala čtyři exempláře - je jasné, že nejde o přesnou průmyslovou výrobu, protože množství jednotlivých ingrediencí se dost odlišovala, výsledné hodnoty jsou průměrem. Také je evidentní, že výsledný spring roll není jen prostým součtem jednotlivých surovin - až když se vše poskládá, obalí rýžovým papírem a jí najednou, namáčené v pálivé červené rybí omáčce, tak se chutě náležitě propojí. Jak vyplývá z následujícího, optimální obědová porce by byly asi tři závitky. 

 

 

Když si prohlédnete talíř, kde už jsou roztříděny jednotlivé složky, tak je patrné, že jeho obsah je poměrně blízko tzv. Zdravému talíři: polovinu tvoří zelenina (je to tak i hmotnostně; ledový salát, okurka, mrkev, pravděpodobně i trochu hlávkového zelí, koriandr, máta), zhruba čtvrtinu tvoří sacharidy (nudle uvnitř a rýžový papír zvenčí) a zbytek bílkoviny (hovězí maso, překládaná vaječná omeleta a krevety - těch je tedy nejmíň, ve všech vzorcích překvapivě shodně cca 5g. Myslím, že jich bývalo víc, ale možná mám jenom smůlu). Brala jsem v úvahu, že omeleta i maso byly dělány na trošce tuku, takže ten je také započítán.

 

Výsledný propočet přibližných výživových hodnot pro jeden závitek je tedy následující:

 

Hmotnost: cca 100g, kcal: 140, Bílkoviny: 6g, Sacharidy: 16g, z toho cukry: pod 1g, Tuky: 5g, Vláknina: 1g.

Ještě poznámka na závěr: Rozebrání jednoho závitku na jednotlivé prvočinitele mi zabralo cca 5 minut, a to si myslím, že jsem docela šikovná. Myslím, že v Pho Vietnam za tu dobu těch závitků udělají aspoň deset. Jako další krok už jsem na základě znalosti obsahu vytvořila první dávku svých janích závitků. Ještě je potřeba vychytat některé detaily, ale je jen otázkou krátké doby, kdy se recept objeví zde na webu.