Úvodní stránka » RECEPTY » Velikonoční mazanec

Velikonoční mazanec

Těsto na mazance by se podle tradice mělo zadělat na Bílou sobotu ráno, aby stačilo pořádně vykynout a mazanec o Velikonoční neděli nechyběl na žádném svátečním stole.

Mazanec z tohoto receptu je poměrně dietní - není v něm máslo, to jsem nahradila kostkou tvarohu. A namísto tradičních rozinek, které nemám ráda, je v mazanci spousta sušených švestek - abychom něčím vykompenzovali absenci másla, tak jsou švestky předem namočeny ve slivovici. 

Myslím, že by šla i bezlepková varianta - to kdybychom použili pohankovou mouku, protože tvaroh se postará o poměrně vysokou soudržnost těsta. Celiaci si ale musí dát pozor na použité droždí, protože některé značky mohou obsahovat stopy mouky. Bezpečné by mělo být Čerstvé lisované droždí Noli, Fala a instantní droždí Saf-instant. 

 Potřebujeme:

  • 70g sušených švestek, nakrájených na kousky
  • velký panák slivovice
  • 70g mandlí, nasekaných na kusy
  • 350g pšeničné polohrubé mouky
  • 150g špaldové mouky (použila jsem bio celozrnnou)
  • 40g kostka droždí
  • 200ml teplého mléka
  • 130g třtinového cukru
  • Sáček vanilkového cukru, případně lžička vanilkového extraktu s pravou vanilkou (Kotányi)
  • 250g vanička tužšího netučného tvarohu, který necháme vykapat
  • špetka strouhaného muškátového oříšku
  • špetka soli
  • citronová kůra z jednoho většího citronu (jestli nemáme bio citron, tak ten obyčejný pořádně vydrhneme drátěnkou a jarem, důkladně opláchneme a pak ještě přelijeme vroucí vodou).

Postup:

  1. Kousky švestek zalijeme slivovicí a zakryjeme fólií nebo talířkem, abychom zbytečně neplatili andělskou daň (neboli aby se alkohol zbytečně neodpařoval).
  2. Posekané mandle zalijeme horkou vodou.
  3. Droždí rozdrobíme do misky s trochou cukru, mouky a teplého mléka a na teplém místě necháme vzejít kvásek.
  4. Do mísy s kváskem přidáme dvě celá vejce a část zbylého mléka (v závislosti na tuhosti tvarohu a kvalitě mouky může být mléka potřeba míň (ale i víc). Promícháme.
  5. Do směsi s kváskem přimícháme obě mouky, cukr i vanilkový cukr/pastu, tvaroh,  muškát, citronovou kůru a špetku soli.
  6. Důkladně prohněteme rukama nebo v robotu tak, aby těsto ztratilo většinu lepivosti. Je-li tuhé, přilijeme mléko.
  7. Vypracované těsto dáme v míse na teplé místo vykynout - mělo by zhruba zdvojnásobit svůj objem - v závislosti na teplotě okolí to bude trvat mezi půl hodinou a hodinou.
  8. Dáme předehřívat troubu na 180°C.
  9. Do vykynutého těsta opatrně zapracujeme okapané (co nejsušší) švestky a mandle. Jestliže těsto začne znovu lepkat, opatrně přidáme trochu mouky - ale s citem, aby bochánek nebyl zbytečně tuhý.
  10. Z těsta vytvarujeme dva bochánky a necháme je vykynout buď volně na plechu (vyloženém pečícím papírem nebo nepřilnavou pečící fólií), nebo např. v menší kulaté formě na dort. Také je možné těsto rozdělit na více menších částí a nechat je vykynout a upéct např. ve formách na tartaletky.
  11. Každopádně vypracované bochánky necháme znovu vykynout, a to minimálně dalších 30 minut, i víc.
  12. Vykynuté bochánky potřeme rozšlehaným třetím vejcem a posypeme mandlemi - buď na plátky, nebo nahrubo nadrcenými. 
  13. Mazance posadíme do trouby vyhřáté na 180°C. Po pěti minutách snížíme teplotu v troubě na 150°C a pečeme dalších 35-40 minut. Konkrétní doba pečení závisí na troubě i na tom, zda jsou naše mazance dva větší, nebo víc těch menších. Pokud by jejich povrch začal hnědnout rychleji, než potřebujeme, můžeme mazance přikrýt alobalem.
  14. Čerstvě upečené mazance ještě zahorka poprášíme moučkovým cukrem.

Výživové hodnoty ve 100 gramech:

Kcal: 299, bílkoviny: 11g, sacharidy: 46,7g, z toho cukry: 15,5g, tuky: 7,2g