Úvodní stránka » RECEPTY » Zeleninová pánev s "masem" Robi

Zeleninová pánev s "masem" Robi

O "mase" Robi se více dočtete v mém článku tady. Jde o čistě ROstlinnou BÍlkovinu z pšenice (neboli produkt vhodný pro vegetariány, a naopak zcela nevhodný pro celiaky a vůbec všechny, kdo mají problémy s konzumací lepku). Jde o hmotu, která bude chutnat tak, jak jí to umožníte. Já jsem jako první testovací nástřel zvollla marinádu ze sojové omáčky Tamari, medu a sezamového oleje, a výsledek vizuálně i chuťově předčil moje počáteční rozpaky.

 Potřebujeme (na 4 porce):

  • 250g balíček "masa" Robi (plátky)
  • 20g sezamového oleje (pokud ho nemáte, použijte olivový nebo řepkový)
  • 20g (2 lžíce) medu
  • 40g sojové omáčky, nejlépe Tamari (prodává například Country Life)
  • 5g sezamových semínek
  • citronová šťáva podle chuti
  • 150g květáku, rozebraného na drobné růžičky
  • olivový olej 10g
  • 75g červené papriky, nakrájené na menší kousky
  • 200g mražených fazolek
  • 1 střední mrkev (80g)
  • 50g loupaných arašídů
  • sůl k dochucení

Postup:

  1. Nejlépe den předem připravíme marinádu smícháním sezamového oleje, medu, Tamari, sezamových semínek a citronové šťávy. Robi nakrájíme na menší kousky, vsypeme nejlépe do těsně uzavíratelné krabičky a zaljeme marinádou. Důkladně protřepeme, aby se všechny kousky rovnoměrně obalily, a necháme v lednici uležet, ideálně přes noc. Krabičku případně průběžně párkrát otočíme vzhůru nohama. 
  2. V lednici můžeme přes noc zároveň nechat rozmrazit fazolky, případně je v den přípravy necháme povolit za pokojové (respektive spíš kuchyňské) teploty.
  3. Vyndáme z lednice naložené Robi.
  4. Růžičky květáku zalijeme vroucí vodou, osolíme a necháme vařit 3-5 minut, pak scedíme - květák by měl zůstat lehce křupavý.
  5. Mrkev oloupeme a potom z ní škrabkou vytvoříme slabé plátky. 
  6. Burské oříšky nasucho lehce opražíme na pánvi.
  7. Ve větší pánvi nebo woku rozpálíme olivový olej a chvilku na něm opékáme fazolky.
  8. Přidáme Robi včetně veškeré marinády, papriku a polovinu burských oříšků. Společně prohřejeme a až na konci vaření přidáme květák a plátky mrkve.
  9.  Podle potřeby dosolíme, případně dochutíme ještě trochou Tamari.
  10. Podáváme s rýží, ideálně basmati, posypané zbylými oříšky. 

Výživové hodnoty (na 1 porci ze 4):

Kcal: 277, bílkoviny: 18,4g, sacharidy: 21,8g, z toho cukry: 5,9g, tuky: 12,5g

Poznámka: Pokud byste chtěli mít víc šťávy, tak v troše vody rozmíchejte asi jednu polévkovou lžíci škrobu a přilijte do pánve ještě před přidáním květáku a mrkve. Nechte do zhoustnutí provařit a potom přidejte zbylou zeleninu.