Brownies z fazolí s cuketou a bílou čokoládou

Kombinace surovin v tomhle receptu možná vypadá dost nesourodě, ale úžasně funguje -  výsledkem je hebká nadýchaná struktura, a protože jediným tukem v těstu je kakaové máslo z čokolády (to sice má převahu nasycených mastných kyselin, ale většinu z nich tvoří kyselina stearová, o které výzkumy potvrzují, že nezvyšuje hladinu cholesterolu v krvi a snad by mohla i zmírňovat inzulínovou rezistenci), tak pár kousků k snídani není žádný dietní úlet. Navíc:

Fazole jsou dobrým rostlinným zdrojem bílkovin, rozpustné vlákniny (ve 400g fazolí v receptu je jí asi 25g) a některých vitamínů skupiny B. Prý platí, že čím jsou fazole tmavší, tím jsou jejich bílkoviny stravitelnější, takže volba červených nebo černých v tomto receptu je taky ok. Stravitelnost taky zásadně zlepšíme tím, že fazole před vařením namočíme, klidně i na 36 hodin, čímž se v nich rozběhne proces fermentace. Jen je potřeba občas vyměnit vodu. Úplně nejlepší je do vody přidat ještě trochu soli (zamezí množení nežádoucích mikroorganismů), případně i syrovátky (podpoří fermentaci). Syrovátku získáte například tak, že půlkilový kelímek jogurtu Hollandia uskladníte v lednici přesně tak, jak nedoporučuje výrobce, neboli dnem vzhůru; jogurt se zahustí a oddělí se od něj syrovátka.  

Cuketa: I v rámci zeleniny má velmi nízkou energetickou hodnotu, což je dáno nízkým obsahem sacharidů. Obsahuje draslík, který působí jako stimulant vylučování nadbytečné vody v těle, pomáhá s vyplavováním usazených toxinů a stimuluje činnost ledvin. Navíc obsahuje obsahuje slizy, které působí hojivě na střevní výstélku. Relativně hodně minerálních látek je ve slupce, kterou je ale u větších exemplářů lepší oloupat, protože bývá dost tuhá. 

 Potřebujeme:

  • 400g vařených fazolí (nebo slitých a propláchnutých z konzervy či skla), nejlépe černých nebo červených
  • 2 vejce
  • 100g třtinového cukru
  • 100g hustého jogurtu (okapaná Hollandia, řecký Milko nebo skyr)
  • 300g cukety, oloupané a nahrubo nastrouhané
  • 50g kakaa
  • 100g bílé čokolády, nasekané na kousky
  • Lžičku dobrého balsamica
  • 10g jedlé sody

Postup:

  1. Pokud používáme suché fazole, tak je v dostatečném předstihu namočíme a uvaříme (během namáčení je dobré několikrát vyměnit vodu). Pro 400g vařených je potřeba přibližně 120-150g suchých. Pro zvýšení stravitelnosti se doporučuje při vaření přidat třeba saturejku nebo majoránku. Já jsem použila asi 3 větvičky čerstvého tymiánu (ve výsledku jeho chuť vůbec není cítit). 
  2. Předehřejeme troubu na 180°C.
  3. Menší pekáček (cca 21*31cm) vypláchneme vodou a vysteleme pečícím papírem, případně vymažeme tukem.
  4. V robotu rozmixujeme fazole, celá vejce, cukr, kakao, balsamico, jogurt a cuketu.
  5. Už jen ručně přimícháme nasekanou čokoládou a sodu.
  6. Těsto rychle nalejeme do pekáčku a dáme do trouby - soda začíná v kyselém prostředí pracovat hned.
  7. Pečeme přibližně 35 minut na 180°C. Konkrétní čas ale záleží na konkrétní troubě a velikosti pekáčku (resp. výšce těsta). Zda je hotovo, otestujeme zapíchnutou špejlí - nic by se na ní už nemělo nalepit, ale výsledný koláč je "vlhký".
  8. Hotové necháme vychladnout a krájíme na kousky.

Výživové hodnoty na 100g:

Kcal: 186, bílkoviny: 6,9g, sacharidy: 23,8g, z toho cukry: 18,1g, tuky: 6g.

Poznámka: I když bílou čokoládu používám pořád tutéž, tak v jiných receptech zůstávají její kousky vcelku a tady se skoro úplně rozpustila do těsta a myslím, že tím se zasloužila o jeho konečnou konzistenci. Nicméně pokud byste si chtěli vyrobit hříchuprostou variantu, tak čokoládu vynechte. Potom to i obsahem makroživin bude vypadat trochu jinak:

Výživové hodnoty na 100g:

Kcal: 145, bílkoviny: 6,7g, sacharidy: 20,3g, z toho cukry: 14,3g, tuky: 2,9g.