dort5.jpgCitronový dort 

Chaos je někdy lepší než přísný řád. Teď mám konkrétně na mysli případ, kdy chcete někoho potěšit hezkým dortem, ale nechce se vám pouštět do filigránského zdobení. Já jsem svůj první opravdický dort udělala před pár lety k narozeninám svému muži. Byla jsem ten den dopoledne na kole a po cestě narazila na obsypané ostružinové houští, takže domů jsem se vrátila později, zato ale s plnou cyklistickou lahví krásných ostružin. Oslava byla až večer, a tak mě napadlo, že jednoduchý piškot s citronovým krémem ještě stihnu. Krém jsem namazala i navrch, a pak to celé poházela ostružinama, lístky meduňky, která mi roste na terase, a pár bílýma kvítkama řebříčku, který jsem si po cestě taky utrhla. My doma dorty moc nepečem, o to větší překvapení to proto bylo, a od té doby tyhle lehce nahozené dorty párkrát do roka vyrobím. Na ozdobu používám, co je zrovna po ruce: kromě drobnějšího ovoce taky nějaké jedlé květy nebo jen jednotlivé okvětní lístky, dobře fungujou třeba ty z afrikánů, lístky máty nebo meduňky, hoblinky čokolády, a prima jsou taky miniaturní sněhové pusinky, ať už domácí výroby, nebo kupované (třeba z M&S). V zimě jsou prima třeba kolečka doma kandovaného citronu: stačí nakrájet 1 či dva biocitrony na slabší kolečka a nechat je chvilku mírně povařit v nasyceném cukerném roztoku (neboli vodě, ve které je rozpuštěno tolik cukru, že další už se ani při zahřátí není schopný rozpustit). Použitý cukerný roztok můžete přelít do skleničky a uchovávat za pokojové teploty, dá se použít opakovaně a pokud vinou nějaké zanesené nečistoty nezačne kvasit, vydrží takto minimálně několik měsíců.

Citronový krém (lemon curd) používám už hotový, dá se ale celkem jednoduše vyrobit i doma z másla, žloutků, cukru a citronové šťávy, recept třeba tady.

Do těsta přidávám ještě trochu práškové čekankové vlákniny; jednak těsto ještě lehce přisladí, a taky dodá spoustu vlákniny, aniž by ovšem piškotové těsto jakkoliv zatížila. Inulin se dá běžně koupit v lékárně, jeho použití v receptu ale není povinné, klidně ho vynechte a nahraďte ještě cca dalšími 15g cukru. 

 Potřebujeme:

  • 4 vejce
  • 100g cukru
  • 30g sypké čekankové vlákniny (inulinu)
  • 30g strouhaného kokosu
  • 140g polohrubé mouky, ideálně špaldové 
  • 12g sáček prášku do pečiva 
  • 30g změklého másla (plus evt. trochu na vymazání)
  • 60g citronového krému (používám Sicilian lemon Curd od M&S, prodává i Rohlík)
  • 25ml čerstvé citronové šťávy
  • asi 50ml vody
  • špetku soli

Na krém:

  • 50g citronového krému
  • 200g termizovaného krémového sýra, třeba Philadelphia, Goldessa nebo Lučina, ve verzi Light
  • 280g (2 kelímky) skyru nebo bílého řeckého jogurtu Milko

  • Plus asi 250g drobnějšího ovoce, jedlé květy, lístky máty či meduňky, kandovaný citron ap. - na ozdobu

Postup:

  1. Začneme předehřívat troubu na 180°C.
  2. Kulatou dortovou formu (ideálně rozevírací), jinou vhodnou formu (já používám silikonový věnec) nebo středně velký pekáček vymažeme máslem nebo kokosovým tukem.
  3. Do větší mísy prosijeme mouku, prášek do pečiva a inulin; potom ke směsi přimícháme strouhaný kokos. 
  4. Ve food procesoru nebo středně velké míse ušleháme žloutky s cukrem a trochou vroucí vody. Když hmota zesvětlá a napění, přidáme a zašleháme změklé máslo, lemon curd a citronovou šťávu..
  5. Z bílků a špetky soli vyšleháme pevný sníh.
  6. Do mísy se suchými ingrediencemi nejdřív vmícháme žloutkovo-citronovou směs a potom lehce vpracujeme sníh. 
  7. Těsto vlijeme do připravené formy a strčíme do rozehřáté trouby. Pokud budete, jako já, používat silikonovou formu na věnec, je dobré formu položit na plech do trouby a až potom ji naplnit těstem. Když se tahle forma s dírou uprostřed naplní těstem, stane se dost nestabilní a špatně se s ní manipuluje.
  8. Pečeme na 180°C cca 30-35 minut; záleží na troubě i výšce těsta. Propečení zkontrolujeme špejlí nebo párátkem.
  9. Zatímco se peče korpus, připravíme jednoduchý krém - stačí v misce vidličkou dohladka prošlehat skyr, krémový sýr a lemon curd.
  10. Hotový korpus necháme vychladnout, potom ho naplocho prokrojíme a krémem namažeme zevnitř i zvenčí. Zdobíme podle vlastní fantazie.

Výživové hodnoty na 1 porci z osmi (přibližně; záleží na tom, čím konkrétně dort ozdobíme, hodnoty se vztahují ke 250g jahod):

Kcal: 329, bílkoviny: 12,3g, sacharidy: 36,8g, z toho cukry: 23,1g, tuky: 13,3g, z toho NMK: 7,6g, vláknina: 5,6g.