Cizrnový salát se špenátem a fetou 

Salát, jehož hlavní ingrediencí je čerstvý baby špenát. Ten je totiž pravděpodobně jedinou surovinou, kterou asi nemáte stabilně doma. A protože ho použijeme syrový, potřebujeme opravdu ty malé křehké baby lístky s malými řapíky, ideálně v biokvalitě. Jakmile máme špenát, ostatní je hračka. V zálivce jsem použila olej ze sušených rajčat - přidá salátu výraznější chuť, která se s ostatními ingrediencemi dobře doplní.

Pokud byste chtěli salát podávat později nebo třeba část schovat na další den, je lepší sýr a hlavně špenát uchovat stranou a přimíchat až těsně před konzumací. Špenát ve styku se zálivkou zavadne a po nějaké době už to (esteticky) nebude ono.

 Potřebujeme (na 2 porce):

  • 150g vařené cizrny (z plechovky, nebo předem namočené a uvařené z cca 70g)
  • 50g čerstvého baby špenátu - větší listy je lepší natrhat na kousky, silnější řapíky odlámat. Špenátu se, samozřejmě, dá použít i víc.
  • 25g sušených rajčat naložených v oleji, okapaných a nakrájených na kousky 
  • 50g fety nebo balkánského sýra, nadrobeného
  • 10g oleje ze sušených rajčat 
  • 15g vlašských ořechů, nahrubo posekaných
  • citron, sůl a případně čerstvě mletý pepř k dochucení

Postup:

  1. Posekané ořechy předem namočíme do teplé vody (není to potřeba, ale zvýší se tak stravitelnost).
  2. Smícháme cizrnu, špenát a kousky rajčat.
  3. Olej smícháme se solí a citronem, případně pepřem, a promícháme se salátem. Posypeme nadrobeným sýrem a ořechy a ihned podáváme.

Výživové hodnoty na 1 porci:

Kcal: 271, bílkoviny: 9,9g, sacharidy: 14,3g, z toho cukry: 1,1g, tuky: 18,2g