P1030850.jpgDvojité arašídové sušenky

Sušenky, které jsem vymyslela pro kamarádku a jejího syna, oba (hodně) nadšené cyklisty. Měly by tedy být zdravé, ale výživné. Zadání jsem, myslím, splnila.

Arašídy běžně řadíme mezi ořechy, ale ve skutečnosti patří k luštěninám (a v přehledu 14 skupin alergenů, který od prosince 2014 začal trápit nejednu restauraci, mají extra kolonku). Je potřeba je vybírat obezřetně, jsou totiž náchylné k plísním, aflatoxinům, které ovšem nemusí být okem rozpoznatelné. Jazykem ale ano - rozhodně nepoužívejte oříšky, které chutnají štiplavě a nevoní. Pokud ale máte buráky kvalitní, tak vězte, že používáte ořechy s vysokým obsahem bílkovin (skoro 24%, mandle 21%, vlašské jen 16%). Obsah tuků je cca 20% nasycené, 50% mononenasycené a zbytek jsou tuky polynenasycené, v nichž omega-6 výrazně převyšují omega-3 (cca 30:1).

Je samozřejmé, že tyto sušenky nejsou vhodné úplně pro každého, a to proto, že arašídy patří k poměrně častým alergenům. A navíc jsem se dočetla i jednu zajímavost: Na alergenitu ořechů i arašídů má vliv tepelné zpracování. Aby to ale nebylo jednoduché, je třeba říci, že oběma směry. Zatímco totiž v případě lískových ořechů či ořechů kešu tepelným opracováním alergenita klesá, v případě arašídů či pekanových ořechů se alergenita zvyšuje. Celý článek tady. 

V receptu je použit agávový sirup, ale jeho obsah je relativně nízký, a protože sušenky budou konzumovat osoby s nadprůměrnou úrovní fyzické aktivity, tak se ukládání tuku není potřeba obávat. Celkově jsou sušenky ale sladké relativně málo.

Poznámka pro pozorné čtenáře: Ano, na fotce jsou sušenky bez čokolády, tu jsem do receptu přidala až po chuťových testech první várky :)

Potřebujeme (na cca 40 sušenek; 2 plechy):

  • 100g arašídového másla
  • 200g mletých ovesných vloček (ale nemusí být úplně najemno)
  • 100g agávového sirupu nebo medu (toho ale bude asi potřeba víc) 
  • 2 vejce
  • 50g nesolených a ideálně i nepražených arašídů, nahrubo nasekaných
  • 50g hořké čokolády, nahrubo nasekané
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • cca 10g sody na pečení
  • špetka soli

Postup:

  1. Arašídy předem namočíme na pár hodin do teplé vody.
  2. Předehřejeme troubu na 180°C.
  3. V robotu smícháme arašídové máslo, agávový sirup a celá vejce. 
  4. Vločky promícháme s práškem do pečiva a sodou a přidáme k tekuté směsi.
  5. Do výsledku vmícháme okapané arašídy a čokoládu.
  6. Na plechu tvoříme lžičkou malé hromádky, které vlhkými prsty zformujeme do kulatých placiček. Těsto pečením lehce nabude, takže je potřeba nechávat trochu odstupy.
  7. Pečeme cca 10-12 minut.

Výživové hodnoty na 100g:

Kcal: 422, bílkoviny: 14,5g, sacharidy: 45,7g, z toho cukry: 4,8g, tuky: 21g.

Výživové hodnoty na 1 sušenku (ze 40): 

Kcal: 58, bílkoviny: 2g, sacharidy: 6,3, z toho cukry: 2,6g, tuky: 2,9g.