Kakaový koláč s třešněmi

Je přirozeně bezlepkový, ale myslím, že konzumenti nebudou mít potřebu právě tohle zkoumat! Použitím fazolí dodáme porci bílkovin i vlákniny, na které si pochutnají hlavně bakterie ve tlustém střevě a je docela možné, že právě díky konzumaci tohoto koláče se vám zlepší nálada, protože bakterie se postarají o zvýšenou produkci serotoninu. Těsto je fortifikováno přidáním kakaového proteinového prášku, který ho trochu zpevní a samozřejmě dodá extra nálož bílkovin. Až skončí sezóna třešní, dá se namísto nich se do těsta přidat i jiné ovoce (určitě bych zkusila třeba černý rybíz, ostružiny nebo i ne moc měkké meruňky ...), možná by šly i řádně okapané kompotované višně, zmrazené drobné ovoce black forest fruits apod.

Pokud nemáte proteinový prášek, můžete ho nahradit stejným množstvím mouky nebo krupičky, případně nechte nastrouhanou cuketu chvíli „vypotit" a pořádně ji vymačkejte, pak by zahuštění asi vůbec nemuselo být potřeba, ale myslím, že jedno balení proteinového prášku se doma rozhodně neztratí a určitě pro něj nemusíte chodit do fitka, stačí zajít třeba do DM nebo Rossman drogerie. 

Potřebujeme (na pekáček cca 21 * 30 cm):

  • 400g konzervovaných červených fazolí, slitých, propláchnutých a okapaných (pevný podíl cca 270g)
  • 180g nahrubo postrouhané cukety (když je hezká, tak klidně i se slupkou)
  • 2 vejce
  • 30g čistého kakaového prášku (neslazeného)
  • 50g třtinového cukru
  • 70g (půl kelímku) bílého řeckého jogurtu Milko nebo Skyru
  • 50g čokoládového proteinového prášku (např. DM drogerie nebo Rossman)
  • 400g třešní (i s peckami)
  • 8-10g sody na pečení

Postup:

  1. Předehřejeme troubu na 180°C, pekáček vyložíme pečícím papírem, nebo lehce vymažeme tukem a vysypeme moukou.
  2. Dohladka umixujeme fazole, cuketu, jogurt a vejce. Vznikne poměrně řídká směs, což je dobře, protože jen takto se povede získat opravdu hladkou hmotu.
  3. Do mixéru přidáme kakao, cukr, proteinový prášek a opět promícháme. Úplně nakonec lehce vmícháme sodu. Výsledné těsto je docela husté a z mísy líně vytéká. Pokud je těsto hodně husté., přidáme trochu vody, mléka (i rostlinného) nebo ještě jedno vajíčko.
  4. Těsto nalijeme do připraveného pekáčku a po povrchu naklademe třešně. Není potřeba je nijak zatlačovat, protože těsto poměrně dost nabyde a třešně ze všech stran obklopí.
  5. Pečeme cca 35 minut při teplotě 180°C. Celková doba pečení záleží na výšce těsta i konkrétní troubě. Těsto je už zasyrova dost tmavé, takže je potřeba pečení hlídat a stupeň propečení zkontrolovat zapíchnutím špejle nebo párátka - po vytažení by na něm nemělo nic ulpět.

Výživové hodnoty na 100g výsledku:

Kcal: 120, bílkoviny: 9,1g, sacharidy: 15g, z toho cukry: 10,3g, tuky: 2g