Kokosové tartaletky s jahodami

Kokosová mouka je to, co zbyde z kokosové dužiny po vylisování oleje. Oproti "normální" mouce má víc tuku (na 100g asi 17g oproti cca 2-3g ve špaldové mouce nebo 7g v ovesných vločkách), ale současně i  více bílkovin (na 100g 19g oproti asi 12g ve špaldové mouce) a výrazně víc vlákniny (40g oproti 9g ve špaldové celozrnné mouce. Obyčejná pšeničná bílá má ve 100g vlákniny asi jen 3g). Navíc je kokosová mouka přirozeně bezlepková a po kokosu úžasně voní. Na druhou stranu z ní ale nikdy nevznikne pružné těsto - půjde spíš o více či méně drobivou hmotu, kterou je potřeba zpracovat pomocí dalších přísad. A podle mých zkušeností je i tak lepší použít kokosové těsto spíš v menších formičkách. Já jsem použila ty na tartaletky, s průměrem 11 cm; určitě by ale šly použít třeba formičky na muffiny. 

Na tartaletky jsem dřív používala med nebo agávový sirup, teď je ale mým favoritem čekankové sladidlo (ve formě sirupu) 4Slim. Sladivost má minimálně stejnou jako cukr, ovšem v těch celkově použitých 50g má přes 35g vlákniny, která v tlustém střevě působí jako prebiotikum (neboli potrava pro prospěšné střevní bakterie. Čekankové sladidlo seženete třeba v lékárně Benu nebo DocSimon, v DM drogerii nebo obchodech se zdravou výživou. 

Kokosová mouka se dá koupit například od značky Adveni nebo Wolfberry na eshopu tady; já jsem ji koupila v DM drogerii, v biokvalitě od firmy natura, 500g za asi 100 Kč. 

Potřebujeme (na 6 tartaletek):

  • 70g kokosové mouky
  • 20g chia semínek
  • 200ml vody
  • 35+15g čekankového sirupu nebo medu
  • 25g kokosového tuku plus další troška na vymazání formiček
  • 500g jahod
  • 250g netučného tvarohu ve vaničce, okapaného
  • 140g bílého skyru nebo řeckého jogurtu Milko
  • 40g bramborového nebo kukuřičného škrobu
  • moučkový cukr na poprášení hotových tartaletek

Postup:

  1. V misce promícháme kokosovou mouku s chia semínky, přilijeme vodu, osladíme 15g čekankového sirupu a nejlépe rukama zpracujeme do kompaktní hmoty. Tu necháme odležet asi půl hodiny, ale klidně i přes noc.
  2. Předehřejeme troubu na 180°C.
  3. Ke směsi kokosové mouky a chia přimícháme kokosový tuk. Výsledkem bude celkem drobivá směs - to nevadí. 
  4. Jahody nakrájíme na menší kousky. Asi třetinu těch hezčích dáme stranou (použijeme je na ozdobu), zbytek lehce pomačkáme vidličkou nebo proženeme pár pulsy v kuchyňském robotu - nepotřebujeme hladké pyré, ale menší kousky s trochou šťávy.
  5. Jahody smícháme s okapaným tvarohem, jogurtem, zbylým čekankovým sirupem a škrobem.
  6. Formičky lehce vymažeme tukem, kokosové těsto rozporcujeme na potřebný počet dílů a navlhčenými prsty upěchujeme na dno formiček.
  7. Těsto přelijeme tvarohovo-jahodovou směsí a posypeme zbylými kousky jahod.
  8. Pečeme při 180°C přibližně 40 minut - doba pečení závisí na velikosti koláčků.
  9. Hotové necháme ve formičkách vychladnout a před servírováním posypeme moučkovým cukrem.

Výživové hodnoty na 1 tartaletku:

Kcal: 223, bílkoviny: 11g, sacharidy: 24,8g, z toho cukry: 14,9g, tuky: 7,5g, z toho nasycené MK: 5,6g, vláknina: 8,4g.

Poznámka: Při použití 250g tvarohu podle receptu bude vrstva náplně relativně slabá a dominovat v ní budou jahody. Kdo má rád náplně víc, může přidat ještě jednu vaničku tvarohu, v tomto případě bych doporučovala polotučnou variantu. Pokud nebudete přislazovat, budou výživové hodnoty v tomto případě vypadat takto:

Kcal: 262, bílkoviny: 15,1g, sacharidy: 26,7g, z toho cukry: 16,5g, tuky: 9,1g, z toho nasycené MK: 6,7g, vláknina: 8,4g.