Květákové chipsy s chia

Tohle je jeden z receptů, který vznikl z nouze - a osvědčil se! Chtěla jsem dělat květákové placičky, ale neměla jsem vajíčka, a nějaké pojidlo bylo potřeba. Posloužila tedy namočená chia semínka. Těsto jsem udělala hladší, rozprostřela do slabší vrstvy a pekla dokřupava - v takto vzniklých chipsech se chuť květáku hezky schová a denní dávka 400g zeleniny je hned reálnější! 

Potřebujeme (na 2 porce):

  • 25g chia semínek
  • 125ml vody
  • 300g květáku, rozebraného na růžičky
  • 80g tvrdšího sýra (v receptu je použit Šumavský eidam s 20% tuku v sušině), nastrouhaného najemno
  • trochu prolisovaného česneku k dochucení (ale není nutný)
  • sůl 

Postup:

  1. Chia semínka rozmícháme ve vodě a necháme aspoň 30 minut namáčet. Potřebujeme, aby vznikl hezky hustý gel.
  2. Květák zalijeme vroucí vodou, osolíme a krátce povaříme. 
  3. Začneme předehřívat troubu na 200°C.  
  4. Uvařený květák slijeme a necháme vychladnout. Potom ho přesypeme do food procesoru, přimícháme najemno strouhaný sýr a chia gel, podle chuti trochu přisolíme, evt. přidáme česnek  a téměř dohladka rozmixujeme.
  5. Na plech vyložený fóĺií nebo papírem na pečení tvoříme lžičkou hromádky, které pak navlhčenýma rukama vytvarujeme do cca 2-3mm vysokých placiček. Pečením nijak nenabudou, mohou být tedy těsně u sebe. Uvedené množství vyjde na 2 plechy. Také je možné těsto rozprostřít po celé ploše plechu a až po upečení ještě horké nakrájet nebo nastříhat na kousky.
  6. Pečeme na 200°C cca 20 minut - dozlatova. Ke konci pečení doporučuju stav chipsů monitorovat.

Výživové hodnoty na 1 porci ze 2:

Kcal: 196, bílkoviny: 19,3g, sacharidy: 9,6g, z toho cukry: 2,6g, tuky: 8,3g.