Úvodní stránka » RECEPTY » Linecká kolečka

Linecká kolečka 

Jeden z našich tradičních rodinných receptů - kolečka podle něj pekla už moje prababička. Použitím škrobu a relativně malým množstvím másla vznikne sušší varianta tradičního lineckého pečiva. Když se ale kolečka rozleží, tak marmeláda těsto hezky zvláční, chutě se propojí a vznikne poměrně návyková záležitost. Já je na Vánoce peču rovnou ze dvou dávek těsta, protože zájemců každý rok přibývá ...  

Oproti původnímu receptu poslední dobou používám brusinkový džem Lingonsylt z IKEA. Sice je potřeba ho propasírovat skrz sítko, abychom odstranili slupky a zrníčka, ale tenhle zbytek se dá zamíchat třeba do jogurtu či tvarohu. Lingonsylt je tak akorát kyselý, konzistence taky dobrá, a navíc tenhle džem obsahuje překvapivě málo cukru (35g na 100g, normální džemy či marmelády mívají běžně přes 50g).

Letos poprvé jsem kolečka zkusila vyrobit v bezlepkové verzi, a hned napoprvé dobrý - namísto pšeničné mouky jsem namíchala po 50 gramech pohankové, kukuřičné a rýžové. Kolečka jsou nepatrně křehčí, pár se mi jich zlomilo, ale když se ty „střepy" šikovně chytí do ruky, pomažou marmeládou a svrchu se přilepí kolečko nezlomené, vysychající marmeláda to hezky slepí a nikdo nic nepozná :). Těsto s bezlepkovými moukami mi paradoxně přišlo lepkavější (pohanková mouka většinou do sebe natáhne víc tekutiny, než klasická pšeničná) - ideální je proto nejdřív smíchat předepsané množství surovin a podle konzistence těsta pak eventuelně zapracovat ještě trochu pohankové mouky navíc. 

Potřebujeme (na přibližně 50 kousků):

  • 150g polohrubé mouky (lze i napůl se špaldovou), případně kombinace pohankové, kukuřičné a rýžové mouky pro bezlepkovou variantu
  • 150g bramborového škrobu
  • 80g másla
  • 90g cukru moučky
  • 2 menší vajíčka
  • 30g sojové moučky (nebo přidat stejné množství mouky)
  • vanilka nebo vanilková esence
  • cca 160g brusinkového nebo jiného kyselejšího džemu.
  • moučkový cukr na závěrečné poprášení

Postup:

  1. V robotu/míse prošleháme do pěny vejce s cukrem a trochou (3-4cl) horké vody.
  2. Zapracujeme změklé máslo, veškerou mouku, škrob a vanilku. Vypracujeme pevné kompaktní nelepivé těsto, které dáme na chvíli odpočinout do lednice.
  3. Předehřejeme troubu na 170°C.
  4. Z těsta postupně odebíráme větší kusy, které vyválíme na 2-3 mm. Vykrajujeme kolečka, polovinu s dírou uprostřed.
  5. Pečeme v předehřáté troubě přibližně 8-10 minut.
  6. Vychladlá kolečka mažeme marmeládou a hned lehce pocukrujeme. Vůbec nevadí, že se marmeláda trochu schová pod popraškem cukru. Až kolečka za pár dní zvlhnou, tak zase vykoukne!  
  7. Tohle cukroví potřebuje několik dní na odležení.

Výživové hodnoty na 1 kolečko:

Kcal: 54,4, bílkoviny: 0,8g, sacharidy: 8,8g, z toho cukry: 4,2g, tuky: 1,8g, z toho nasycené: 0,9g