P1030364.jpgPomalá krůta v portském

Další z kategorie pomalých jídel, kterým musíme věnovat čas jen při počáteční přípravě a zbytek vaření se odehraje bez našeho přičinění v mírně teplé troubě.

Velká láhev portského (případně sherry nebo marsaly) nám vystačí na tři velkorysé dávky a dá se, samozřejmě, využít i do jiných jídel, takže nákup jedné 0,75 litrové lahve považuji za dobrou investici. 

Potřebujeme (na 5 porcí):

  • 750g krůtích prsou
  • 150g mrkve, na silnější kolečka
  • 250g cibule, pórku nebo směsi napůl, nahrubo nakrájené
  • 1 palici česneku, nakrájeného na větší kusy
  • 250g fenyklu nakrájeného nahrubo
  • 250ml portského
  • 25g olivového nebo řepkového oleje
  • sůl, pepř
  • bobkový list, nové koření
  • bylinky - odrhnutý tymián, šalvěj/yzop, případně další podle chuti a možností
  • 500ml drůbežího nebo zeleninového vývaru (např. Alnatura, DM Bio nebo Wurzl)
  • 400g pevných žampionů nakrájených na větší kusy (malé hlavičky necháme vcelku)
  • 100g chuťově výrazné libové sušené šunky, např. schwarzwaldské
  • 20g másla

Postup:

  1. Předehřejeme troubu na cca 130°C.
  2. V silnostěnném kastrolu vhodném i do trouby opečeme na polovině oleje maso, nakrájené na kousky velikosti sousta a opepřené, a i s puštěnou šťávou odložíme a držíme v teple.
  3. Na zbylém oleji orestujeme mrkev, cibuli, česnek a fenykl, a to do mírného zezlátnutí.
  4. Přilijeme portské a necháme z poloviny odpařit.
  5. Do kastrolu vrátíme opečené maso i se šťávou, zalijeme vývarem, přidáme žampiony, veškeré koření, osolíme, promícháme a dáme na 2,5 - 3 hodiny do trouby.
  6. 5-10 minut před koncem pečení přidáme do hrnce  šunku, natrhanou na větší kousky, a necháme dopéct.
  7. Vyndáme hrnec z trouby. Pokud by byla omáčka moc řídká, slijeme ji a zredukujeme povařením, ale nemělo by to být potřeba.
  8. Do hotového vmícháme studené máslo a podle chuti evt. dosolíme.
  9. Podáváme ozdobené petrželkou.
  10. Vhodnou přílhou je bageta, čerstvý chléb nebo rýže. 

 

Výživové hodnoty v jedné porci (z pěti):

Kcal: 361, bílkoviny: 46,1g, sacharidy: 19g, z toho cukry: 7g, tuky: 11,1g, z toho nasycené 3,5g